Država bo po žepu udarila 20 odstotkov delovno aktivnih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ukrepi, s katerimi želi država zmanjšati izdatke za javni sektor za 80 milijonov, bodo po žepih udarili približno 20 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva.
Oglej si celoten članek

Približno 20 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev oziroma več kot 158 tisoč ljudi je v Sloveniji zaposlenih v javnem sektorju. Točno število sicer ni znano, saj število oseb zaposlenih v javni upravi izračunajo na podlagi števila opravljenih delovnih ur - v to pa niso všteti tisti zaposleni na dolgotrajnem bolniškem dopustu in porodniški. 

Število zaposlenih v javnem sektorju se povečuje

Foto: Žurnal24 Place Zadnja leta je število zaposlenih v javnem sektorju sicer upadalo, predvsem zaradi prepovedi zaposlovanja. Kljub temu pa se je število zaposlenih od januarja do avgusta letos, glede na izračune po številu opravljenih ur, povečalo za 737 oseb. Za pojasnila, zakaj se je to zgodilo, smo pred tednom dni zaprosili ministrstvo za javno upravo, a pojasnil še nismo dobili.

Jasno pa je, da se število zaposlenih ni povečalo v državni upravi, kjer je letos opazen trend manjšega upadanja zaposlenih, vseh skupaj pa je bilo v upravi zaposlenih 30.835 ljudi.

Večje plače v primerjavi z zasebnim sektorjem

Foto: Žurnal24 minimalna placa Povprečne bruto plače so kljub minulim rezom še vedno višje. Razlika med avgusta izplačanimi bruto povprečnimi plačami je bila 337 evrov v korist javnih uslužbencev.

Tudi odstotek zaposlenih, ki prejema minimalno plačo, je v javnem sektorju bistveno nižji kot v zasebnem, in sicer pet odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju je avgusta prejelo minimalno plačo, med tem ko je ta odstotek v zasebne sektorju še enkrat višji. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 15:24 6. November 2014.

    Nam so res potrebne JU službe kot je zavod za zaposlovanje itak ne delajo nič samo denar vlečejo.<br />Ne rabimo …

  • 10:04 6. November 2014.

    100 jih je zelje, 5 jih je meso, v povprečju torej jemo segedin

  • 08:19 6. November 2014.

    Si sam povedal, kaj si dobil od države - zdravstvo in šolanje. Tudi ljudje, ki delajo v zdravstvu in šolstvu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.