Država pod drobnogledom Bruslja

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Nova preiskava Evropske komisije. Poskušali bodo ugotoviti, ali je bila vrsta državnih ukrepov za Adrio Airways v skladu s pravili Evropske unije o državni pomoči.
Oglej si celoten članek

V Bruslju so pod lupo med drugim vzeli štiri dokapitalizacije Adrie Airways v letih 2007, 2009, 2010 in zadnjo lani. Takrat je država Adrio Airways dokapitalizirala z denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov, medtem ko so banke, vključno z Novo Ljubljansko banko v večinski državni lasti, za 19,7 milijona evrov terjatev preoblikovale v kapital.

Ali so dali Adrii prednost?

Komisija namreč dvomi, da so bili ukrepi odobreni pod tržnimi pogoji. V Bruslju bodo najprej proučili, ali kateri od preiskovanih ukrepov glede na pravila v Uniji pomenijo državno pomoč in so tako letalskemu prevozniku zagotovili gospodarsko prednost pred tekmeci na notranjem trgu EU.

Če bo odgovor pritrdilen, bodo v komisiji v drugem koraku proučili, ali so ukrepi združljivi s pravili EU o državni pomoči, ki dovoljujejo nekatere vrste pomoči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:07 21. November 2012.

    Bi bilo bolje, da Adrio čimprej prodajo! Je bilo mene sram, ko smo leteli z našim letalom. Ročaji v letalih …

  • 19:41 20. November 2012.

    Super!Še sodstvo naj vzamejo čimprej pod drobnogled!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.