Slovenija
15 ogledov

Država pod drobnogledom Bruslja

adria Nino Verdnik
Nova preiskava Evropske komisije. Poskušali bodo ugotoviti, ali je bila vrsta državnih ukrepov za Adrio Airways v skladu s pravili Evropske unije o državni pomoči.

V Bruslju so pod lupo med drugim vzeli štiri dokapitalizacije Adrie Airways v letih 2007, 2009, 2010 in zadnjo lani. Takrat je država Adrio Airways dokapitalizirala z denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov, medtem ko so banke, vključno z Novo Ljubljansko banko v večinski državni lasti, za 19,7 milijona evrov terjatev preoblikovale v kapital.

Ali so dali Adrii prednost?

Komisija namreč dvomi, da so bili ukrepi odobreni pod tržnimi pogoji. V Bruslju bodo najprej proučili, ali kateri od preiskovanih ukrepov glede na pravila v Uniji pomenijo državno pomoč in so tako letalskemu prevozniku zagotovili gospodarsko prednost pred tekmeci na notranjem trgu EU.

Če bo odgovor pritrdilen, bodo v komisiji v drugem koraku proučili, ali so ukrepi združljivi s pravili EU o državni pomoči, ki dovoljujejo nekatere vrste pomoči.

Komentarjev 2
  • feferon 11:07 21.november 2012.

    Bi bilo bolje, da Adrio čimprej prodajo! Je bilo mene sram, ko smo leteli z našim letalom. Ročaji v letalih so imeli prvo pomoč s srebrnim salotejpom, polomljene mizice, brez zaslona! Živa KATASTROFA! Turkom prodat pa boste videli kaj je kvaliteta letenja!

  • Scott 19:41 20.november 2012.

    Super!Še sodstvo naj vzamejo čimprej pod drobnogled!