Država prošenj ne sliši. Jih bo orožje?

Tuji delavci pri nas raje izpustijo topla kosila, samo da bi privarčevali dovolj za družine.
Oglej si celoten članek

Foto: Anže Petkovšek slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek Starši so pred časom za obnovo hiše najeli gradbeno podjetje, ki večinoma zaposluje tujce, zlasti iz držav nekdanje Jugoslavije, med njimi so bili vsaj štirje Bosanci. Takrat se je o izkoriščanju in neplačevanju tujih delavcev pri nas sicer šele začelo govoriti.

Ti štirje Bosanci so na delo prihajali z veseljem in ni jim bilo težko ostati dlje, kot so sprva načrtovali, če določenega dela niso dokončali. Bili so zadovoljni že s tem, da imajo službo in jih podjetje plačuje redno ter da imajo plačano zdravstveno zavarovanje in v nasprotju z nekaterimi delavci lahko živijo dostojno življenje. Čeprav so s svojim obnašanjem hitro dokazali, da živijo skromno. Predvsem zato ker večino svojih mesečnih dohodkov redno pošiljajo svojim družinam in sorodnikom v Bosno, ker ti brez pomoči ne bi preživeli. In če upoštevamo, da je to navada ali celo del kulture, ki se je držijo tuji delavci pri nas, je razumljivo, da so v še toliko večji stiski, ko za svoje delo ne dobijo plačila.

Tragično. Slovenija zanje že dolgo ni več zgled in niti približno pravična država. Ko so potrebovali zaščito in pomoč, ju od naše države niso dobili. Prepuščeni so sami sebi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo iz obupa začeli svoje težave reševati z nasiljem. A do vsega tega ni pripeljala samo gospodarska kriza. Ker Slovenija ni znala kaznovati tistih, ki delavce izkoriščajo, imamo zdaj še krizo vrednot. To tako ni ne prva in ne zadnja tragedija, za katero smo krivi sami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:10 2. November 2013.

    Dokler barabam-lopovom ne bodo pobrali ukradenega premoženja, kriza ne bo premagana. Začeti,oziroma dokončati je potrebnotisto afero, ki jo je pokojni …

  • 12:24 29. Oktober 2013.

    A so starši novinarke plačali vse preko računa ali so dali tej bosanski firmi nekaj kar na roko?<br /><br />Da …

  • 11:26 27. Oktober 2013.

    naj bo v poduk,<br />čudno, da katerega od naših veleumov še niso počili- glede na stanje in mentaliteto. <br />Jaz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.