Bi kupili obveznice za posodobitev železnic?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V zadnjih desetih letih je Slovenija v posodobitev železniške infrastrukture vložila dobri 2 milijardi evrov. V naslednjih 30 letih bi se ta znesek lahko gibal okrog 12 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

Dokument o nadgradnji železnic že naslednji mesec

Na okrogli mizi o vplivih pristaniške dejavnosti na gospodarstvo, ki je potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec predstavil svoje zamisli za prihodnje delovanje slovenskih železnic. Predlagal je ustanovitev sklada za infrastrukturo, v katerem bi z obveznicami lahko sodelovali tudi državljani.

Tako bi lahko vlada poleg drugega tira, ki je ključen za uspešno delovanje Luke Koper, posodobila tudi ostalo železniško infrastrukturo. Po poročanju TV Slovenija bo tako vlada v mesecu dni pripravila dokument o nadgradnji železniške infrastrukture.

Na ministrstvu se dobro zavedajo multiplikativnostnih učinkov pristaniške dejavnosti. Po zadnjih podatkih GZS naj bi bil ta faktor večji od 4, kar pomeni, da en evro ustvarjene prodaje v pristanišču pomeni vsaj še 4 dodatne evre v drugih gospodarskih dejavnostih.

Med prednostnimi projekti tudi vozlišče okoli Ljubljane

Po mnenju Vrtovca je denarja na trgu dovolj, po nekaterih podatkih naj bi bilo v naših bankah shranjenih več kot 25 milijard evrov, poleg tega pa bi z vključitvijo državljanov in razpisom obveznic dobili še dodatno financiranje. 

Foto: Barbara Milavec Dušan Mes Prednostno bi morali posodobiti primorsko progo, zgraditi drugi tir proti Karavankam, mariborški tir in vozlišče okoli Ljubljane. "Težko si namreč predstavljamo 300 tovornih vlakov dnevno skozi Ljubljano," je za TV Slovenija povedal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

V zadnjih desetih letih je Slovenija v železniško infrastrukturo vložila dobri 2 milijardi evrov. V naslednjih 30 letih bi se ta znesek lahko gibal okrog 12 milijard evrov. Država poleg tega načrtuje tudi gradnjo logističnih centrov v Beltincih, v Sežani in na mariborskem letališču.

dezurni@zurnal24.si

Ste med njimi? 89 odstotkov naših bralcev tega še ni počelo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.