Slovenija
987 ogledov

Bi kupili obveznice za posodobitev železnic?

Vlak Slovenskih železnic Saša Despot
V zadnjih desetih letih je Slovenija v posodobitev železniške infrastrukture vložila dobri 2 milijardi evrov. V naslednjih 30 letih bi se ta znesek lahko gibal okrog 12 milijard evrov.

Dokument o nadgradnji železnic že naslednji mesec

Na okrogli mizi o vplivih pristaniške dejavnosti na gospodarstvo, ki je potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec predstavil svoje zamisli za prihodnje delovanje slovenskih železnic. Predlagal je ustanovitev sklada za infrastrukturo, v katerem bi z obveznicami lahko sodelovali tudi državljani.

Tako bi lahko vlada poleg drugega tira, ki je ključen za uspešno delovanje Luke Koper, posodobila tudi ostalo železniško infrastrukturo. Po poročanju TV Slovenija bo tako vlada v mesecu dni pripravila dokument o nadgradnji železniške infrastrukture.

Na ministrstvu se dobro zavedajo multiplikativnostnih učinkov pristaniške dejavnosti. Po zadnjih podatkih GZS naj bi bil ta faktor večji od 4, kar pomeni, da en evro ustvarjene prodaje v pristanišču pomeni vsaj še 4 dodatne evre v drugih gospodarskih dejavnostih.

Med prednostnimi projekti tudi vozlišče okoli Ljubljane

Po mnenju Vrtovca je denarja na trgu dovolj, po nekaterih podatkih naj bi bilo v naših bankah shranjenih več kot 25 milijard evrov, poleg tega pa bi z vključitvijo državljanov in razpisom obveznic dobili še dodatno financiranje. 

Dušan Mes | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
Prednostno bi morali posodobiti primorsko progo, zgraditi drugi tir proti Karavankam, mariborški tir in vozlišče okoli Ljubljane. "Težko si namreč predstavljamo 300 tovornih vlakov dnevno skozi Ljubljano," je za TV Slovenija povedal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

V zadnjih desetih letih je Slovenija v železniško infrastrukturo vložila dobri 2 milijardi evrov. V naslednjih 30 letih bi se ta znesek lahko gibal okrog 12 milijard evrov. Država poleg tega načrtuje tudi gradnjo logističnih centrov v Beltincih, v Sežani in na mariborskem letališču.

dezurni@zurnal24.si

Izlet na Veliko planino Ste med njimi? Popotnik 89 odstotkov naših bralcev tega še ni počelo
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.