Državni zbor bo vodil začasni predsednik

Foto: Anže Petkovšek slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni
Danes se bodo v državnem zboru srečali začasni vodje novoizvoljenih poslanskih skupin.
Oglej si celoten članek

Med drugim bodo določili dnevni red petkove ustanovne seje DZ ter sedežni red poslancev v veliki razpravni dvorani. Ta teden se sicer nadaljujejo tudi prizadevanja za oblikovanje nove vladne koalicije.

Začasni vodje poslanskih skupin naj bi se danes tudi dogovorili, kakšna bo sestava mandatno-volilne komisije, ki mora še pred potrditvijo mandatov poslancem pregledati poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list.

Sestanek bo vodil dosedanji predsednik DZ Milan Brglez, kdo ga bo na tej funkciji zamenjal, pa bo predvidoma jasno v petek na ustanovni seji novega sklica DZ. A ker obrisi prihodnje koalicije še niso jasni, bi poslanci glede na izjave v minulih dneh utegnili v petek poiskati tudi predsednika, ki bi DZ vodil le začasno.

Napori za oblikovanje koalicije se sicer stopnjujejo. V SDS, ki je na minulih državnozborskih volitvah dobila največ glasov, so napovedali, da bodo ta teden pripravili osnutek koalicijskega programa, ki ga bodo poslali v usklajevanje koalicijskim partnerjem.

Predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec pa se bo ta teden sestal še s predstavniki Levice in SNS. Pričakovati je še, da bi se trojčku LMŠ, SMC in SAB, ki se je v minulih dneh že sestal za skupno mizo, lahko kmalu pridružili tudi potencialni drugi partnerji, med drugim SD in DeSUS.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.