Slovenija
1408 ogledov

Državni zbor bo vodil začasni predsednik

slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni Anže Petkovšek
Danes se bodo v državnem zboru srečali začasni vodje novoizvoljenih poslanskih skupin.

Med drugim bodo določili dnevni red petkove ustanovne seje DZ ter sedežni red poslancev v veliki razpravni dvorani. Ta teden se sicer nadaljujejo tudi prizadevanja za oblikovanje nove vladne koalicije.

Začasni vodje poslanskih skupin naj bi se danes tudi dogovorili, kakšna bo sestava mandatno-volilne komisije, ki mora še pred potrditvijo mandatov poslancem pregledati poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list.

Sestanek bo vodil dosedanji predsednik DZ Milan Brglez, kdo ga bo na tej funkciji zamenjal, pa bo predvidoma jasno v petek na ustanovni seji novega sklica DZ. A ker obrisi prihodnje koalicije še niso jasni, bi poslanci glede na izjave v minulih dneh utegnili v petek poiskati tudi predsednika, ki bi DZ vodil le začasno.

Napori za oblikovanje koalicije se sicer stopnjujejo. V SDS, ki je na minulih državnozborskih volitvah dobila največ glasov, so napovedali, da bodo ta teden pripravili osnutek koalicijskega programa, ki ga bodo poslali v usklajevanje koalicijskim partnerjem.

Predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec pa se bo ta teden sestal še s predstavniki Levice in SNS. Pričakovati je še, da bi se trojčku LMŠ, SMC in SAB, ki se je v minulih dneh že sestal za skupno mizo, lahko kmalu pridružili tudi potencialni drugi partnerji, med drugim SD in DeSUS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.