Državni zbor znova o odpoklicu župana

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poslanci in poslanke bodo danes vnovič odločali o noveli zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana. Novela je v parlamentu že dobila podporo, a nanjo je državni svet izglasoval veto.
Oglej si celoten članek

Očitno bodo današnjo obravnavo v državnem zboru spremljali župani, k mirnemu protestu v DZ jih je povabilo združenje občin. Kot so zapisali na spletni strani Združenja občin Slovenije (ZOS), so županje in župane pozvali k udeležbi na seji DZ, da na ta način poslankam in poslancem izkažejo nestrinjanje z njihovim ravnanjem, s katerim rušijo stabilnost in učinkovitost sistema lokalne samouprave v Sloveniji.

Tudi odločitvi državnega sveta za veto je botrovala ocena, da bi lahko možnost odpoklica župana ogrozila stabilnost sistema lokalne samouprave. Bojijo se, da se bo odpoklic zlorabljal v politične namene ter poudarjajo, da se lahko župana že zdaj razreši iz krivdnih razlogov.

Tokrat mora za novelo zakona, ki je bila prvič sprejeta s 45 glasovi podpore, glasovati najmanj 46 poslancev. Kljub izglasovanemu vetu kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva, saj so jo še enkrat napovedali v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za 46 poslanskih glasov. Proti noveli so v SDS, SD in NSi.

Državni zbor bo sicer danes med drugim dokončno odločil o noveli zakona o nadzoru državne meje, ki jasneje določa tehnična sredstva za nadzor meje in predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja. V drugi obravnavi, ki so jo opravili v ponedeljek, so noveli izrecno nasprotovali le v ZL.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:30 25. Januar 2017.

    TAKO BI BILO TREBA: Balls & Brawls: Big fight in Ukraine parliament after opposition MP goes for PM Yatsenyuk’s crotch

  • 10:06 25. Januar 2017.

    Nezamenljivi bodo glasovali o tem, da je druge možno enostavneje zamenjati. Tri mesece pred koncem mandata pa še o tem, …

  • 09:55 25. Januar 2017.

    Najprej je potrebno odstraniti slepo črevo demokracije DRŽAVNI SVET ! V njem sedijo sami bivši in bodoči župani in lokalni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.