Slovenija
36 ogledov

Državni zbor znova o odpoklicu župana

državni zbor Saša Despot
Poslanci in poslanke bodo danes vnovič odločali o noveli zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana. Novela je v parlamentu že dobila podporo, a nanjo je državni svet izglasoval veto.

Očitno bodo današnjo obravnavo v državnem zboru spremljali župani, k mirnemu protestu v DZ jih je povabilo združenje občin. Kot so zapisali na spletni strani Združenja občin Slovenije (ZOS), so županje in župane pozvali k udeležbi na seji DZ, da na ta način poslankam in poslancem izkažejo nestrinjanje z njihovim ravnanjem, s katerim rušijo stabilnost in učinkovitost sistema lokalne samouprave v Sloveniji.

Tudi odločitvi državnega sveta za veto je botrovala ocena, da bi lahko možnost odpoklica župana ogrozila stabilnost sistema lokalne samouprave. Bojijo se, da se bo odpoklic zlorabljal v politične namene ter poudarjajo, da se lahko župana že zdaj razreši iz krivdnih razlogov.

Tokrat mora za novelo zakona, ki je bila prvič sprejeta s 45 glasovi podpore, glasovati najmanj 46 poslancev. Kljub izglasovanemu vetu kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva, saj so jo še enkrat napovedali v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za 46 poslanskih glasov. Proti noveli so v SDS, SD in NSi.

Državni zbor bo sicer danes med drugim dokončno odločil o noveli zakona o nadzoru državne meje, ki jasneje določa tehnična sredstva za nadzor meje in predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja. V drugi obravnavi, ki so jo opravili v ponedeljek, so noveli izrecno nasprotovali le v ZL.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara 10:30 25.januar 2017.

    TAKO BI BILO TREBA: Balls & Brawls: Big fight in Ukraine parliament after opposition MP goes for PM Yatsenyuk’s crotch

  • Pepe007 10:06 25.januar 2017.

    Nezamenljivi bodo glasovali o tem, da je druge možno enostavneje zamenjati. Tri mesece pred koncem mandata pa še o tem, kaka nadomestila jim pripadajo in za kako dolgo.

  • Avatar Leon
    Leon 09:55 25.januar 2017.

    Najprej je potrebno odstraniti slepo črevo demokracije DRŽAVNI SVET ! V njem sedijo sami bivši in bodoči župani in lokalni vplivneži ,ki odločajo o lastnem obstoju ! Dol z njimi .