Dvomimo v varnost evropskih nukleark

Foto: Žurnal24 Jedrska elektrarna v Krškem. (Foto: Jerca Božič Kranjec)
Javnomnenjska raziskava je pokazala, da več kot polovica vprašanih dvomi v varnost evropskih nukleark.
Oglej si celoten članek

Na vprašanje, kakšno vrsto električne energije izbrati za prihodnost, je 58,6 odstotka odgovorilo, da prednosti ne bi smeli dati nobeni, temveč bi novo elektriko morali zagotoviti drugače. 22,6 odstotka bi jih dalo prednost gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, 13,6 odstotka pa novi jedrski elektrarni, je pokazala Delova javnomnenjska raziskava.

Kar 57,5 odstotka vprašanih dvomi, da bi evropske jedrske elektrarne prenesle tako hud potres, kakršen je bil na Japonskem. Da bi potres prenesle, meni 28,6 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 13,9 odgovorilo z ne vem.

Javnost razdvaja tudi vprašanje naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Deleža podpornikov in nasprotnikov sta izenačena, 41 odstotkov.

Ne za pokojninsko reformo?
Na katero stran se bo nagnila tehtnica na referendumu o malem delu, ni jasno, referendumu o pokojninski reformi pa že kaže slabo.

Za zakon o malem delu bi, če bi bil referendum to nedeljo, glasovalo 41,7 odstotka vprašanih, proti bi jih bilo 38,6 odstotka. Neopredeljenih oziroma tistih, ki se referenduma ne nameravajo udeležiti  je 19,6 odstotka.

Več nasprotnikov ima morebitni referendum o pokojninski reformi. Proti bi se izreklo 47,3 odstotka vprašanih, za 36,2 odstotka, 16,5 odstotka pa je neopredeljenih oziroma tistih, ki se referenduma ne bi udeležili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.