Slovenija
21 ogledov

Dvomimo v varnost evropskih nukleark

Jedrska elektrarna v Krškem. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Javnomnenjska raziskava je pokazala, da več kot polovica vprašanih dvomi v varnost evropskih nukleark.

Na vprašanje, kakšno vrsto električne energije izbrati za prihodnost, je 58,6 odstotka odgovorilo, da prednosti ne bi smeli dati nobeni, temveč bi novo elektriko morali zagotoviti drugače. 22,6 odstotka bi jih dalo prednost gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, 13,6 odstotka pa novi jedrski elektrarni, je pokazala Delova javnomnenjska raziskava.

Kar 57,5 odstotka vprašanih dvomi, da bi evropske jedrske elektrarne prenesle tako hud potres, kakršen je bil na Japonskem. Da bi potres prenesle, meni 28,6 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 13,9 odgovorilo z ne vem.

Javnost razdvaja tudi vprašanje naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Deleža podpornikov in nasprotnikov sta izenačena, 41 odstotkov.

Ne za pokojninsko reformo?
Na katero stran se bo nagnila tehtnica na referendumu o malem delu, ni jasno, referendumu o pokojninski reformi pa že kaže slabo.

Za zakon o malem delu bi, če bi bil referendum to nedeljo, glasovalo 41,7 odstotka vprašanih, proti bi jih bilo 38,6 odstotka. Neopredeljenih oziroma tistih, ki se referenduma ne nameravajo udeležiti  je 19,6 odstotka.

Več nasprotnikov ima morebitni referendum o pokojninski reformi. Proti bi se izreklo 47,3 odstotka vprašanih, za 36,2 odstotka, 16,5 odstotka pa je neopredeljenih oziroma tistih, ki se referenduma ne bi udeležili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.