E-prijavitelj zaščiten

Foto: Žurnal24 Staš Svetnik vidi prednost anonimne elektronske prijave pred telefonsko tudi v t
Družinsko nasilje. Prijava prek spleta, možnost pripenjanja dokumentov in fotografij, IP-številka pa neznana.
Oglej si celoten članek

Anonimno. “Možnost anonimne e-prijave družinskega nasilja se mi zdi odlična zadeva. Če bo dobro spromovirana, bo prijav veliko,” pravi Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste. Večjo učinkovitost anonimnih prijav pričakuje predvsem zato, ker bo prijavitelj zaščiten. “Prijavitelji se namreč ne želijo več izpostavljati, saj je do zdaj storilec vedel, kdo jih je prijavil,” opozarja Ogulinova in dodaja, da je bil nato prijavitelj zaslišan na policiji in preganjan s strani storilca.

Napišite čim več podatkov

Od danes lahko na spletnih straneh policije na www2.gov.si/e-uprava/prijavadn.nsf oddate anonimno prijavo o nasilju v družini. “Prijave na policijo prispejo prek portala ministrstva za javno upravo, zato policisti ne vidijo IP-številke računalnika prijavitelja,” zagotavlja Staš Svetnik z notranjega ministrstva. “V prijavi napišite čim več podatkov – kdo izvaja nasilje, kdo je žrtev, kje in kdaj se to dogaja ter kaj in kako se dogaja,” svetujejo na ministrstvu. K prijavi pa lahko pripnete tudi dokumente ali fotografije.

Kazniva dejanja
Nasilje v družini.
Na ministrstvu so lani obravnavali 13 ubojev, šest umorov in dve povzročitvi smrti iz malomarnosti s področja nasilja v družini. Hudih telesnih poškodb je bilo 42, lahkih 424, posilstev 23, zanemarjanje otroka in surovo ravnanje pa so obravnavali v 675 primerih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.