Slovenija
2 ogledov

E-prijavitelj zaščiten

Staš Svetnik vidi prednost anonimne elektronske prijave pred telefonsko tudi v t Žurnal24 main
Družinsko nasilje. Prijava prek spleta, možnost pripenjanja dokumentov in fotografij, IP-številka pa neznana.

Anonimno. “Možnost anonimne e-prijave družinskega nasilja se mi zdi odlična zadeva. Če bo dobro spromovirana, bo prijav veliko,” pravi Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste. Večjo učinkovitost anonimnih prijav pričakuje predvsem zato, ker bo prijavitelj zaščiten. “Prijavitelji se namreč ne želijo več izpostavljati, saj je do zdaj storilec vedel, kdo jih je prijavil,” opozarja Ogulinova in dodaja, da je bil nato prijavitelj zaslišan na policiji in preganjan s strani storilca.

Napišite čim več podatkov

Od danes lahko na spletnih straneh policije na www2.gov.si/e-uprava/prijavadn.nsf oddate anonimno prijavo o nasilju v družini. “Prijave na policijo prispejo prek portala ministrstva za javno upravo, zato policisti ne vidijo IP-številke računalnika prijavitelja,” zagotavlja Staš Svetnik z notranjega ministrstva. “V prijavi napišite čim več podatkov – kdo izvaja nasilje, kdo je žrtev, kje in kdaj se to dogaja ter kaj in kako se dogaja,” svetujejo na ministrstvu. K prijavi pa lahko pripnete tudi dokumente ali fotografije.

Kazniva dejanja
Nasilje v družini.
Na ministrstvu so lani obravnavali 13 ubojev, šest umorov in dve povzročitvi smrti iz malomarnosti s področja nasilja v družini. Hudih telesnih poškodb je bilo 42, lahkih 424, posilstev 23, zanemarjanje otroka in surovo ravnanje pa so obravnavali v 675 primerih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.