EK: jeseni postopek proti Sloveniji

Foto: Žurnal24 Komisar je v primeru Slovenije vnovič izrecno opozoril tudi na vpliv staranja pr
Zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja bo Evropska komisija jeseni proti Sloveniji uvedla postopek. Ministrstvo za finance: delamo na finančni konsolidaciji.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija Sloveniji napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za letos in 3,9 odstotka BDP za naslednje leto, kar presega prag treh odstotkov BDP, ki ga dopušča pakt o stabilnosti in rasti. Povsem mogoče je, da se te številke ob novi, jesenski napovedi "žal ne bodo izboljšale", je menil komisar. "Tako bo sprožen postopek zaradi čezmernega primanjkljaja z rokom in priporočili za popravo stanja," je pojasnil komisar.

 
 

Postopek zaradi čezmernega primanjkljaja je napovedan in bo sprožen pred koncem leta.

Joaquin Almunia

 

Staranje obremenjuje finance
Komisar je v primeru Slovenije vnovič izrecno opozoril tudi na vpliv staranja prebivalstva na dolgoročno vzdržnost javnih financ. "Tudi tokrat ponavljamo, da menimo, da je Slovenija ena od držav z evrom z jasnejšimi izzivi glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ zaradi pritiska staranja prebivalstva in razmer v javnih storitvah, povezanih s staranjem prebivalstva. Tako ponavljamo to mnenje," je pojasnil komisar.

Mnenje slovenskih oblasti, ki niso zadovoljne z ocenami in predlogi Evropske komisije na tem področju, je komisar komentiral z besedami, da "ni prvič, da o tem razpravljamo s Slovenijo". Pojasnil je, da komisija uporablja skupno metodologijo in instrumente pri ocenjevanju teh razmer v državah članicah. "Slovenija je edina država, ki se ne strinja z rezultati skupne metodologije. Mogoče ima Slovenija prav in vsi ostali ne, ampak menim, da je prej obratno," je dejal.

Komisija tako Slovenijo poziva, naj letos izvede spodbujevalne ukrepe v skladu z evropskim načrtom za oživitev gospodarstva. Obenem naj začne postopek prenehanja fiskalnih spodbud, kot je bilo načrtovano v programu za leto 2010, ter okrepi predvideno prilagoditev za leto 2011 ob upoštevanju predvidevanj o vnovični gospodarski rasti, ob tem pa obdrži strog nadzor nad državnimi izdatki.

"Delamo na finančni konsolidaciji"
Z ministrstva za finance v Ljubljani so sporočili, da se v veliki meri strinjajo z oceno komisije. Poudarili so, da je postopna konsolidacija osrednja usmeritev javnih financ v Sloveniji in da bo potekala skladno z okrevanjem gospodarstva. Na ministrstvu tudi poudarjajo, da se je vlada zavezala k ukrepom na področju reformiranja pokojninskega sistema, h kateremu zaradi vzdržnosti javnofinančnega sistema poziva komisija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.