"Elektrika se bo podražila"

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Elektrika se lahko v enem letu ali dveh podraži od 20 do 30 odstotkov, napoveduje Paravan.
Oglej si celoten članek

"Elektrika se lahko v enem letu ali dveh podraži od 20 do 30 odstotkov," je ob predstavitvi poslovnih rezultatov družbe ocenil Dejan Paravan iz Gen I. Koliko se bo to poznalo na končnem računu, pa bo odvisno tudi od regulative.

Poleg elektrike se namreč lahko podražijo še omrežnina in prispevki, denimo za obnovljive vire energije. Ti so pri megavatni uri elektrike v Sloveniji dva evra, v Avstriji deset, v Nemčiji pa 30 evrov, tako bi tukaj lahko prišlo do podražitve, predvideva Paravan. Za primerjavo, megavatna ura elektrike stane okrog 50 evrov. Tretja možnost, kjer se cena lahko zviša, pa so trošarine. "Te pa so pri nas višje kot v Nemčiji," je povedal Robert Golob, predsednik uprave Gen I.

Paravan zato ocenjuje, da je za podjetja zdaj pravi trenutek za sklenitev pogodbe za nakup elektrike za prihodnja leta.

Gen I ima poleg 1.200 poslovnih odjemalcev skoraj 19 tisoč gospodinjskih odjemalcev. Segment gospodinjskih odjemalcev bo rentabilen, ko jih bo 50 tisoč, ocenjujejo Golob. Skupina Gen I je imela lani 653 milijonov evrov prihodkov in 7,4 milijona evrov čistega dobička.

O referendumu o bloku 6 pa Golob pravi, da je referendumsko vprašanje tako slabo, da si mogoče tisti, ki ga je zastavil, želi, da do referenduma sploh ne pride. Prava dilema, ki bi jo veljalo postaviti pred ljudi, bi bili različni scenariji, vendar skupaj s tem, kaj bi pomenili za ceno elektrike, meni Golob.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.