Slovenija
46 ogledov

"Elektrika se bo podražila"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Elektrika se lahko v enem letu ali dveh podraži od 20 do 30 odstotkov, napoveduje Paravan.

"Elektrika se lahko v enem letu ali dveh podraži od 20 do 30 odstotkov," je ob predstavitvi poslovnih rezultatov družbe ocenil Dejan Paravan iz Gen I. Koliko se bo to poznalo na končnem računu, pa bo odvisno tudi od regulative.

Poleg elektrike se namreč lahko podražijo še omrežnina in prispevki, denimo za obnovljive vire energije. Ti so pri megavatni uri elektrike v Sloveniji dva evra, v Avstriji deset, v Nemčiji pa 30 evrov, tako bi tukaj lahko prišlo do podražitve, predvideva Paravan. Za primerjavo, megavatna ura elektrike stane okrog 50 evrov. Tretja možnost, kjer se cena lahko zviša, pa so trošarine. "Te pa so pri nas višje kot v Nemčiji," je povedal Robert Golob, predsednik uprave Gen I.

Paravan zato ocenjuje, da je za podjetja zdaj pravi trenutek za sklenitev pogodbe za nakup elektrike za prihodnja leta.

Gen I ima poleg 1.200 poslovnih odjemalcev skoraj 19 tisoč gospodinjskih odjemalcev. Segment gospodinjskih odjemalcev bo rentabilen, ko jih bo 50 tisoč, ocenjujejo Golob. Skupina Gen I je imela lani 653 milijonov evrov prihodkov in 7,4 milijona evrov čistega dobička.

O referendumu o bloku 6 pa Golob pravi, da je referendumsko vprašanje tako slabo, da si mogoče tisti, ki ga je zastavil, želi, da do referenduma sploh ne pride. Prava dilema, ki bi jo veljalo postaviti pred ljudi, bi bili različni scenariji, vendar skupaj s tem, kaj bi pomenili za ceno elektrike, meni Golob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.