Elektrike začelo zmanjkovati, Eles aktiviral sistemske rezerve

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
"Res je, včeraj je termoelektrarna Brestanica (TEB) delovala s polno paro, z vsemi petimi turbinami. Nimamo še natančne povratne informacije, zakaj smo jo morali zagnati," nam je zagon elektrarne v Brestanici, ki sicer obratuje le ob izjemnih dogodkih, potrdil njen direktor Tomislav Malgaj.
Oglej si celoten članek

Martin Novšak, direktor Gen energije pod okrilje katere sodi tudi brestaniška termoelektrarna, nam je povedal, da z njihovimi objekti - tako nuklearko, kot elektrarnami na spodni Savi - ni nič narobe. 

"Zakaj smo morali zagnati TEB morate vprašati Elektro Slovenije, zahtevo smo dobili od njih. Elektrarna je delovala približno šest ur," pojasnjuje Novšak.

"Čisto mogoče je, da smo morali elektrarno zagnati zaradi visokih temperatur. Po vsej Evropi zdaj klimatske naprave delujejo na vso moč in v prejšnjih letih je prav zaradi tega že primanjkovalo elektrike," pa pravi Malgaj.

"Aktivirali smo sistemsko rezervo"

Iz Elektra Slovenije (Eles), ki upravlja s slovenskim električnim omrežjem, pa sporočajo: "Včeraj smo aktivirali sistemsko rezervo, v sklop katere sodi tudi elektrarna TEB zaradi odprave neravnovesij. Odjem je bil višji od načrtovanega." 

Pojasnjujejo tudi, da so morali vzdrževati zanesljivo obratovanje prenosnega sistema SHB (Srbija, Hrvaška, Slovenija), katerega član je Eles. "Dogodek ni nič posebnega in da sodi v okvir normalnih procedur vodenja elektroenergetskega sistema," pomirjajo. 

"To je cena, da sistem ne razpade"

Kljub temu, da obratovanje TEB ni rentabilno, nafta oziroma plin sta pač draga energenta, so elektrarno letos zagnali že 28-krat.

"V veliki večini primerov je bil razlog za to izpad v Šoštanju oziroma zagonski testi tamkajšnjega šestega bloka termoelektrarne. To je pač cena, ki jo je treba plačati, da sistem ne razpade," poudarja Novšak. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.