Slovenija
58 ogledov

Elektrike začelo zmanjkovati, Eles aktiviral sistemske rezerve

“Ne gre za enostransko odločitev, temveč za načrtovano dejanje, ki je usklajeno Žurnal24 main
"Res je, včeraj je termoelektrarna Brestanica (TEB) delovala s polno paro, z vsemi petimi turbinami. Nimamo še natančne povratne informacije, zakaj smo jo morali zagnati," nam je zagon elektrarne v Brestanici, ki sicer obratuje le ob izjemnih dogodkih, potrdil njen direktor Tomislav Malgaj.

Martin Novšak, direktor Gen energije pod okrilje katere sodi tudi brestaniška termoelektrarna, nam je povedal, da z njihovimi objekti - tako nuklearko, kot elektrarnami na spodni Savi - ni nič narobe. 

"Zakaj smo morali zagnati TEB morate vprašati Elektro Slovenije, zahtevo smo dobili od njih. Elektrarna je delovala približno šest ur," pojasnjuje Novšak.

"Čisto mogoče je, da smo morali elektrarno zagnati zaradi visokih temperatur. Po vsej Evropi zdaj klimatske naprave delujejo na vso moč in v prejšnjih letih je prav zaradi tega že primanjkovalo elektrike," pa pravi Malgaj.

"Aktivirali smo sistemsko rezervo"

Iz Elektra Slovenije (Eles), ki upravlja s slovenskim električnim omrežjem, pa sporočajo: "Včeraj smo aktivirali sistemsko rezervo, v sklop katere sodi tudi elektrarna TEB zaradi odprave neravnovesij. Odjem je bil višji od načrtovanega." 

Pojasnjujejo tudi, da so morali vzdrževati zanesljivo obratovanje prenosnega sistema SHB (Srbija, Hrvaška, Slovenija), katerega član je Eles. "Dogodek ni nič posebnega in da sodi v okvir normalnih procedur vodenja elektroenergetskega sistema," pomirjajo. 

"To je cena, da sistem ne razpade"

Kljub temu, da obratovanje TEB ni rentabilno, nafta oziroma plin sta pač draga energenta, so elektrarno letos zagnali že 28-krat.

"V veliki večini primerov je bil razlog za to izpad v Šoštanju oziroma zagonski testi tamkajšnjega šestega bloka termoelektrarne. To je pač cena, ki jo je treba plačati, da sistem ne razpade," poudarja Novšak. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:43 09.julij 2015.

    Neve se zakaj točno ampak kolikor jz razumem naj bi prišlo do "neravnovesij" = "premalo elektrike" zaradi večje porabe od načrtovane v skupnem prenosnem sistemu imenovanem SHB ki vključuje države: Slovenija, Hrvaška in Srbija. Torej v eni izmed držav je ...prikaži veče bilo premalo proizvedene energije. Glede na to da se omenja ta sistem bi sklepal da je bilo to bodisi na Hrvaškem bodisi v Srbiji. Več podrobnosti nam pa verjetno ne bodo povedal. Ena od teh dveh držav ima očitno mal premal porihtan električni sistem in zato je morala na pomoč priskočit Slovenija. Čeprav nevem al tud oni dve državi kdaj nam priskočta na pomoč al ne?

  • Pepi 19:35 08.julij 2015.

    Ne razumem zakaj se kregate,če od odgovornih noben ne ve ZA KAJ SO MORALI ZAGNATI ELEKTRARNO,važno ,da so jo zagnali,za kaj??

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:21 08.julij 2015.

    glej kdaj pa kdaj morš bit tud hvaležn da ni še slabš :)