Energetika januarja edina lastnica Te-Tola

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Direktor. Novembra ni želel kupiti, decembra si je premislil.
Oglej si celoten članek

“Energetika Ljubljana bo od 2. januarja uveljavljala nakupno opcijo nakupa deleža v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol) od države,” je sporočila Justina Simčič iz Javnega holdinga Ljubljana. Direktor Energetike Hrvoje Drašković je imel še novembra zadržke do nakupa državnega deleža v toplarni in do njene združitve z Energetiko; takrat je za Dnevnik izjavil, da bi to za več let ustavilo investicije Energetike, predvsem v obnovo in vzdrževanje distribucijskega omrežja. Zakaj si je zdaj premislil, nismo izvedeli, saj je njegov telefon zvonil v prazno.

Novih osem milijonov evrov

Energetika bo morala za 14,6-odstotni delež države v toplarni odšteti 7,8 milijona evrov. Za 35,4-odstotni delež Mestne občine Ljubljana (MOL) je morala pred dvema letoma plačati 15,5 milijona evrov in še dodatnih pet milijonov za dokapitalizacijo Te-Tola. Za to je morala najeti tudi kredit na deset let v višini 14 milijonov evrov, od tega je dva milijona porabila za delno pokritje investicijskega načrta Energetike. Na vprašanje, ali jih je v nakup mestnega deleža prisilila MOL z županom Zoranom Jankovićem na čelu, na Energetiki oziroma v holdingu niso odgovorili. Mora pa najbolj dobičkonosno ljubljansko javno podjetje za ta kredit na mesec odplačevati 113 tisoč evrov glavnice in 53 tisoč obresti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.