Slovenija
13 ogledov

Energetika januarja edina lastnica Te-Tola

Toplarna Boštjan Tacol
Direktor. Novembra ni želel kupiti, decembra si je premislil.

“Energetika Ljubljana bo od 2. januarja uveljavljala nakupno opcijo nakupa deleža v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol) od države,” je sporočila Justina Simčič iz Javnega holdinga Ljubljana. Direktor Energetike Hrvoje Drašković je imel še novembra zadržke do nakupa državnega deleža v toplarni in do njene združitve z Energetiko; takrat je za Dnevnik izjavil, da bi to za več let ustavilo investicije Energetike, predvsem v obnovo in vzdrževanje distribucijskega omrežja. Zakaj si je zdaj premislil, nismo izvedeli, saj je njegov telefon zvonil v prazno.

Novih osem milijonov evrov

Energetika bo morala za 14,6-odstotni delež države v toplarni odšteti 7,8 milijona evrov. Za 35,4-odstotni delež Mestne občine Ljubljana (MOL) je morala pred dvema letoma plačati 15,5 milijona evrov in še dodatnih pet milijonov za dokapitalizacijo Te-Tola. Za to je morala najeti tudi kredit na deset let v višini 14 milijonov evrov, od tega je dva milijona porabila za delno pokritje investicijskega načrta Energetike. Na vprašanje, ali jih je v nakup mestnega deleža prisilila MOL z županom Zoranom Jankovićem na čelu, na Energetiki oziroma v holdingu niso odgovorili. Mora pa najbolj dobičkonosno ljubljansko javno podjetje za ta kredit na mesec odplačevati 113 tisoč evrov glavnice in 53 tisoč obresti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.