Energetsko izčrpavanje

Foto: Žurnal24 Če bo izpeljana menjava deležev pa tudi prodaja mestnega deleža, bo Energetika L
Lastništvo Te-Tola. Neuradno: Energetika Ljubljana ne bo dala ponudbe za nakup mestnega deleža.
Oglej si celoten članek

“Energetika utegne imeti likvidnostne težave, če bo morala dati denar za nakup,” je tako kot ob potrjevanju načrtov prodaje deleža Mestne občine Ljubljana v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol) v ponedeljek dejal Janez Kopač, direktor direktorata za energijo in mestni svetnik. Meni, da bo imela Energetika Ljubljana (EL) nato težave pri financiranju investicije v novo plinsko parno enoto, ki jo Te-Tol namerava zgraditi.

Nimajo 30 milijonov evrov
Kot smo neuradno izvedeli, pa Energetika Ljubljana menda sploh ne namerava oddati prijave za odkup deleža Mestne občine Ljubljana (MOL), saj menijo, da nimajo dovolj denarja za odkup in hkrati dokapitaliziacijo Te-Tola.

Vlada je sicer že potrdila dolgo obetani načrt menjave državnega deleža v Te-Tolu za mestni delež Geoplina. Po načrtu menjave med vlado in MOL bo EL postala lastnica dobrih 74 odstotkov Te-Tola, v procesu menjave pa ga bo morala dokapitalizirati s 15 milijoni evrov. Menjava naj bi bila končana do konca tega leta.

Župan Zoran Janković je v ponedeljek sicer že napovedal, da bo mestni delež Te-Tola prešel v EL. Komentarja iz EL pa nismo prejeli. MOL namreč kljub potrjeni menjavi in s tem večinskemu lastništvu EL v Te-Tolu vztraja pri odprodaji svojega deleža. Mestni svetniki so že potrdili, da bo MOL prodala svojih dobrih 35 odstotkov Te-Tola, za kar naj bi dobila okoli 15 milijonov evrov.

“Prodaja deležev v Te-Tolu je smiselna zaradi ureditve čistih in jasnih lastniških razmerij,” so povedali na MOL in dodali, da s prodajo poslovnega deleža v Te-Tolu občini zagotavljajo likvidne proračunske prihodke.

Prav načrtno izčrpavanje EL pa je glavni očitek nasprotnikov prodaje mestnega deleža.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.