Slovenija
7 ogledov

Energetsko izčrpavanje

Če bo izpeljana menjava deležev pa tudi prodaja mestnega deleža, bo Energetika L Žurnal24 main
Lastništvo Te-Tola. Neuradno: Energetika Ljubljana ne bo dala ponudbe za nakup mestnega deleža.

“Energetika utegne imeti likvidnostne težave, če bo morala dati denar za nakup,” je tako kot ob potrjevanju načrtov prodaje deleža Mestne občine Ljubljana v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol) v ponedeljek dejal Janez Kopač, direktor direktorata za energijo in mestni svetnik. Meni, da bo imela Energetika Ljubljana (EL) nato težave pri financiranju investicije v novo plinsko parno enoto, ki jo Te-Tol namerava zgraditi.

Nimajo 30 milijonov evrov
Kot smo neuradno izvedeli, pa Energetika Ljubljana menda sploh ne namerava oddati prijave za odkup deleža Mestne občine Ljubljana (MOL), saj menijo, da nimajo dovolj denarja za odkup in hkrati dokapitaliziacijo Te-Tola.

Vlada je sicer že potrdila dolgo obetani načrt menjave državnega deleža v Te-Tolu za mestni delež Geoplina. Po načrtu menjave med vlado in MOL bo EL postala lastnica dobrih 74 odstotkov Te-Tola, v procesu menjave pa ga bo morala dokapitalizirati s 15 milijoni evrov. Menjava naj bi bila končana do konca tega leta.

Župan Zoran Janković je v ponedeljek sicer že napovedal, da bo mestni delež Te-Tola prešel v EL. Komentarja iz EL pa nismo prejeli. MOL namreč kljub potrjeni menjavi in s tem večinskemu lastništvu EL v Te-Tolu vztraja pri odprodaji svojega deleža. Mestni svetniki so že potrdili, da bo MOL prodala svojih dobrih 35 odstotkov Te-Tola, za kar naj bi dobila okoli 15 milijonov evrov.

“Prodaja deležev v Te-Tolu je smiselna zaradi ureditve čistih in jasnih lastniških razmerij,” so povedali na MOL in dodali, da s prodajo poslovnega deleža v Te-Tolu občini zagotavljajo likvidne proračunske prihodke.

Prav načrtno izčrpavanje EL pa je glavni očitek nasprotnikov prodaje mestnega deleža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.