Eni brez, drugi pa kar z dvema

Foto: Žurnal24 Golobičevo ministrstvo zaradi suma nepravilnosti revidira celoten razpis za sofi
Širokopasovno omrežje. Na Postojnskem so ga z evropskimi sredstvi večinoma podvojili, severna Primorska ostala brez pomoči.
Oglej si celoten članek

"Še posebno težko je za mlade, ki v tako zapostavljenem okolju ne vidijo nobene perspektive," pravi Renata Rutar iz vasi Zadlaz-Žabče s 30 hišami, ki je od Tolmina oddaljena le nekaj minut, a nima ne interneta ne telefona, še signal za mobilni telefon komaj ulovijo. "Razumemo, da ni komercialnega interesa, vendar bi prav zato država morala poskrbeti, da se vzpostavijo enaki pogoji za vse ljudi," poudarja.

Revizija celotnega razpisa
Toda deset severnoprimorskih občin na zadnjem razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) za gradnjo širokopasovnih omrežij ni bilo uspešnih, ker naj vloga ne bi bila popolna, čeprav je brez sodobne internetne povezave kar okoli devet tisoč gospodinjstev. Medtem pa so evropska sredstva v Postojni dobili že na prejšnjem, prvem razpisu v času nekdanje vlade, čeprav je bila občina večinsko že pokrita s komercialnim širokopasovnim omrežjem.

Po vaseh so potegnili še optično omrežje. Ministrstvo je na podlagi zahteve za revizijo postojnsko občino zaradi suma, da je zamolčala komercialni interes, že vzelo pod drobnogled, zdaj pa zaradi ugotovitev začelo revizijo kar celotnega razpisa. Ta še ni končana.

Brežan: Delili po domače
"Zelo sem razočaran. Imam občutek, da so iskali način, da nas izločijo, saj so bile naše občine glede na merila pri vrhu in bi pobrale več kot polovico sredstev," pravi Uroš Brežan, župan Tolmina, ki je koordiniral konzorcij občin. Pojasnjuje, da gre za birokratski zaplet in da so se že pritožili, na MVZT pa bodo pritožbo proučili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.