Slovenija
23 ogledov

Eni brez, drugi pa kar z dvema

Golobičevo ministrstvo zaradi suma nepravilnosti revidira celoten razpis za sofi Žurnal24 main
Širokopasovno omrežje. Na Postojnskem so ga z evropskimi sredstvi večinoma podvojili, severna Primorska ostala brez pomoči.

"Še posebno težko je za mlade, ki v tako zapostavljenem okolju ne vidijo nobene perspektive," pravi Renata Rutar iz vasi Zadlaz-Žabče s 30 hišami, ki je od Tolmina oddaljena le nekaj minut, a nima ne interneta ne telefona, še signal za mobilni telefon komaj ulovijo. "Razumemo, da ni komercialnega interesa, vendar bi prav zato država morala poskrbeti, da se vzpostavijo enaki pogoji za vse ljudi," poudarja.

Revizija celotnega razpisa
Toda deset severnoprimorskih občin na zadnjem razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) za gradnjo širokopasovnih omrežij ni bilo uspešnih, ker naj vloga ne bi bila popolna, čeprav je brez sodobne internetne povezave kar okoli devet tisoč gospodinjstev. Medtem pa so evropska sredstva v Postojni dobili že na prejšnjem, prvem razpisu v času nekdanje vlade, čeprav je bila občina večinsko že pokrita s komercialnim širokopasovnim omrežjem.

Po vaseh so potegnili še optično omrežje. Ministrstvo je na podlagi zahteve za revizijo postojnsko občino zaradi suma, da je zamolčala komercialni interes, že vzelo pod drobnogled, zdaj pa zaradi ugotovitev začelo revizijo kar celotnega razpisa. Ta še ni končana.

Brežan: Delili po domače
"Zelo sem razočaran. Imam občutek, da so iskali način, da nas izločijo, saj so bile naše občine glede na merila pri vrhu in bi pobrale več kot polovico sredstev," pravi Uroš Brežan, župan Tolmina, ki je koordiniral konzorcij občin. Pojasnjuje, da gre za birokratski zaplet in da so se že pritožili, na MVZT pa bodo pritožbo proučili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.