Enoletnici predpisali hormonsko terapijo

Foto: Žurnal24 Avstrijska lekarna je poleg dogovorjenega zneska staršema poslala opravičilo in
Eno leto stara punčka je prehitro spolno dozorela, ker so staršem v avstrijski lekarni namesto antibiotika napačno izdali hormonski pripravek. Slovenska pediatrinja v tem ni videla nič napačnega.
Oglej si celoten članek

Neimenovani starši so se v sodni poravnavi z Zdravstvenim domom Ljubljana in celovško lekarno Bären Apotheke pogodili za neimenovan znesek, je poročalo Delo.

Zaradi vnetja mokril sta starša v celovški lekarni decembra 2006 prosila za ustrezno zdravilo. Nakup v Avstriji so jima svetovali slovenski zdravniki, saj preparata primotren ni bilo mogoče dobiti pri nas. Namesto antibiotika pa so jima v Celovcu izdali preparat primosiston, ki ga sicer predpisujejo za ženske v srednjih letih za podaljšanje ovulacije. Zaradi tega so se pri deklici začeli pojavljati sekundarni znaki mnogo prezgodnjega spolnega dozorevanja.

Starša sta čez mesec dni z deklico odšla na kontrolo k pediatrinji v Zdravstveni dom Ljubljana, a je ta svetovala, naj otrok nadaljuje s terapijo, ne da bi se pozanimala o sestavi zdravila in čeprav jo je mati opozorila, da se imeni predpisanega in dejanskega preparata razlikujeta. Ker je deklica še naprej jemala preparat, se je začelo razvijati žlezno tkivo v dojkah, pojavila se je tudi poraščenost spolovila.

Šele endokrinologinja, h kateri je mati odšla z deklico, je potrdila, da je terapija popolnoma napačna in škodljiva. Ko sta starša deklici prenehala dajati preparat, so znaki prezgodnje pubertete v dveh mesecih izginili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.