Slovenija
17 ogledov

Enoletnici predpisali hormonsko terapijo

Avstrijska lekarna je poleg dogovorjenega zneska staršema poslala opravičilo in Žurnal24 main
Eno leto stara punčka je prehitro spolno dozorela, ker so staršem v avstrijski lekarni namesto antibiotika napačno izdali hormonski pripravek. Slovenska pediatrinja v tem ni videla nič napačnega.

Neimenovani starši so se v sodni poravnavi z Zdravstvenim domom Ljubljana in celovško lekarno Bären Apotheke pogodili za neimenovan znesek, je poročalo Delo.

Zaradi vnetja mokril sta starša v celovški lekarni decembra 2006 prosila za ustrezno zdravilo. Nakup v Avstriji so jima svetovali slovenski zdravniki, saj preparata primotren ni bilo mogoče dobiti pri nas. Namesto antibiotika pa so jima v Celovcu izdali preparat primosiston, ki ga sicer predpisujejo za ženske v srednjih letih za podaljšanje ovulacije. Zaradi tega so se pri deklici začeli pojavljati sekundarni znaki mnogo prezgodnjega spolnega dozorevanja.

Starša sta čez mesec dni z deklico odšla na kontrolo k pediatrinji v Zdravstveni dom Ljubljana, a je ta svetovala, naj otrok nadaljuje s terapijo, ne da bi se pozanimala o sestavi zdravila in čeprav jo je mati opozorila, da se imeni predpisanega in dejanskega preparata razlikujeta. Ker je deklica še naprej jemala preparat, se je začelo razvijati žlezno tkivo v dojkah, pojavila se je tudi poraščenost spolovila.

Šele endokrinologinja, h kateri je mati odšla z deklico, je potrdila, da je terapija popolnoma napačna in škodljiva. Ko sta starša deklici prenehala dajati preparat, so znaki prezgodnje pubertete v dveh mesecih izginili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.