Enormne odpravnine v primeru odpuščanja na RTV Slovenija

Foto: Anže Petkovšek RTV Slovenija
Foto: Anže Petkovšek RTV Slovenija
Tako je generalni direktor zaščitil svoje najožje sodelavce ...
Oglej si celoten članek

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough trenutno svojih nalog ne opravlja, za svojega zastopnika je pooblastil Uroša Urbanijo. Ta ga nadomešča pred organi zavoda, za ostale naloge pa je pooblastil strokovno direktorico za finance Anico Žgajnar.

Kljub odsotnosti pa je Grah Whatmoughu uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce, ugotavljajo stavkajoči zaposleni na RTV Slovenija, ki skupaj vodijo spletno stran Tukajsmo.info. 

9. decembra je bil namreč v Uradnem listu objavljen aneks h kolektivni pogodbi RTV-ja, po katerem se bo vsem, ki se jim bodo prekinile pogodbe o zaposlitvi in se bodo morali vrniti na prejšnja delovna mesta, izplačal največ 20-kratnik osnovne plače.

Iz aneksa: "Ne glede na določbe zakonov, veljavnih kolektivnih pogodb in drugih veljavnih dogovorov vsakemu delavcu, ki mu pogodba o zaposlitvi preneha brez njegovega posebej podanega izrecnega soglasja, pripada odpravnina v višini toliko bruto plač, ki bi jih po pogodbi še prejel, vendar največ v višini 20-kratnika osnove ..."

"Preračunajte, koliko filmov, risank ali športnih prenosov bo šlo v žepe Grah Whatmoughovega generalnega vodstva," opozarjajo v kolektivu RTV Slovenija.

Poleg tega pa aneks ureja plače najnižje uvrščenih poklicev na plačni lestvici RTV Slovenija in tako po besedah vodstva "odpravlja dolgoletne krivice". Kakšne bodo po novem njihove plače, lahko preverite na tej povezavi.

"Vodstvo se sindikatoma zahvaljuje za izjemno konstruktivno držo, ki je omogočila, da se odpravijo dolgoletne plačne anomalije in popravijo plačni razredi najnižje plačanih poklicev na javnem zavodu. S podpisom Aneksa številka 14 h kolektivni pogodbi javnega zavoda je vodstvo razrešilo tudi eno od stavkovnih zahtev Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, četudi ta pri pripravi Aneksa številka 14 v nobenem delu ni sodelovala," so zapisali v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 64

  • 09:36 17. December 2022.

    Bravo, tako se dela. Pokazati je treba levičarjem, da RTV ni samo njihova. Take pravice NIMAJO!

  • 06:40 13. December 2022.

    Treba odjavt to kurčevo rtv, pol nej si pa izplačujejo svoje odpravnine. Briga me, kaj majo, če to ni za …

  • 22:39 12. December 2022.

    jaz mislim, da bo kaj na veliki planini gorelo. ogabneži do konca

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.