Epidemija kratkovidnosti

Foto: Žurnal24 Razložite otroku, da očala niso nič tragičnega. iStockphoto
Vse več otrok in najstnikov postaja kratkovidnih, znanstveniki pa o vzrokih še ugibajo.
Oglej si celoten članek

V zahodnem svetu potrebuje očala že med 30 in 50 odstotki mladostnikov, v azijskih državah, kot so Singapur, Hongkong in Tajvan, pa se je ta številka povzpela že na 80 odstotkov, piše Guardian. "O številkah ne moremo govoriti z gotovostjo, a porast kratkovidnosti, zlasti v vzhodnih državah, je res precejšen," pravi Winifried Amoaku s Kraljevega medicinskega centra.

Tradicionalna razlaga za nastanek kratkovidnosti je branje, ki po mnenju nekaterih znanstvenikov povzroči podaljšanje leče v otroških očeh, kar zamegli podobo, ki jo zazna zenica. Toda otroci so brali že stoletja, ali so morda krivi zasloni, se sprašuje avtorica. Znanstveniki se strinjajo, da lahko čezmerno buljenje v zaslon pospeši razvoj kratkovidnosti. A obenem pravijo, da niso preveč škodljivi, če jih gledamo na ustrezni razdalji.

Je krivo pomanjkanje svežega zraka?
Kriv bi bil lahko tudi upad športne aktivnosti v šolah. V raziskavi, opravljeni v ZDA, avtorji namreč ugotavljajo, da je je ena petina opazovanih osemletnikov postala kratkovidnih v štirih letih. In prav ti se niso ukvarjali s športom.

V raziskavi dva tisoč 12-letnih Avstralcev so ugotovili, da ukvarjanje s športom v zaprtih prostorih nič ne prispeva k boljšemu vidu otrok, medtem ko sedenje na svežem zraku pomaga.

Krivdo bi lahko pripisali tudi hrani z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kar pa ne pojasnjuje skokovitega porasta števila kratkovidnih otrok v Aziji, ki ima že tradicionalno z ogljikohidrati bogato hrano. Strokovnjaki zato svetujejo redno prehrano in gibanje, če še to ne pomaga, pa je treba spoznati, da očala niso nič hudega.







Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.