Epilog astronomskih plač v brežiški bolnišnici

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Aprila je izbruhnila afera zaradi 26 tisoč evrov bruto plače, ki jo je dobila zdravnica. Preverili smo, kakšen je epilog.
Oglej si celoten članek

Sredi aprila lani je Slovenijo na noge vzdignil podatek, da je zdravnica v brežiški bolnišnici prejela neverjetnih 25.900 evrov bruto mesečne plače, drugi zdravnik pa 25.339 evrov. Na seznamu najvišjih izplačanih plač za februar so bili na prvih osmih mestih zdravniki iz brežiške bolnišnice, vsi so prejeli več kot 15 tisoč evrov bruto. Podatek, ki je sicer javno dostopen, so prve objavile Finance. 

Foto: Anže Petkovšek Marija Milojka Kolar Celarc Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zahtevala natančno poročilo, a so ji iz brežiške bolnice zabrusili, da je vse v letnih poročilih in da gre za izplačilo ur iz prerazporejenega delovnega časa za zadnjih pet let. Mimogrede, vlada ima v svetu zavoda svoje predstavnike. 

Sledilo je nekaj ping ponga: na ministrstvu za javno upravo so poudarili, da je glede izplačila nadur pristojno ministrstvo za delo, glede načina izplačil pa področni zakoni, ki sodijo pod ministrstvo za zdravje. Na ministrstvu za delo so dejali, da je za obračunavanje in izplačevanje plač v javnem sektorju ter za določanje obsega ssredstev za plače pristojno ministrstvo za javno upravo, posebnosti glede delovnega časa zdravnikov pa da določa zakon o zdravniški službi, ki ga ima na skrbi ministrstvo za zdravje. 

Napovedan skupen nadzor vseh mogočih inšpekcij

Nato salomonska rešitev: ministrstvo za javno upravo predlagalo, "da Inšpektorat za delo, Inšpektorat za javni sektor, Zdravstveni inšpektorat, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvedejo skupni inšpekcijski nadzor". 

Edini, ki je doslej dokončal delo, je inšpektorat za delo, ki je brežiški bolnišnici izdal upravno odločbo, s katero so odredili odpravo nepravilnosti in smo jo pridobili na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Foto: zurnal24.si odločba inšpektorata za delo v primeru SB Brežice

V njej so tri točke. Prvič, da je treba nadure odrediti pisno in vnaprej, če to ne gre pa ustno in potem pisno najkasneje do konca delovnega tedna. Drugič, nadure se lahko odreja le v primerih izjemoma povečanega dela in tretjič, kadar je potrebno v izjemnih primerih delovni čas prerazporediti, je treba ure izravnati v treh mesecih. Rok za ureditev je bil naslednji dan po vročitvi, globa od 4.500 do 20 tisoč evrov pa je bila zagrožena le, če delodajalec ne bi spoštoval odločbe, sicer globe v odločbi ni. 

To, da ur iz prerazporejenega delovnega časa niso izravnali v treh mesecih, ampak so se nabirale od leta 2011, je kršitev 34. člena zdravniške kolektivne pogodbe. Nadure so poleg tega odrejali za cel mesec za nazaj in iz razlogov, ki jih zakon in kolektivne pogodbe ne dopuščajo, med drugim tudi za nadomeščanje delavke, ki se je upokojila. 

Nekdanjega direktorja Dražena Levojevića je zdravstvena zavarovalnica imenovala v svet zavoda

Na delu zdaj še inšpektorat za javni sektor

Po končanem nadzoru inšpektorata za delo (odločba je bila izdana 26. avgusta) se je na delo odpravil še inšpektorat za javni sektor. Pravilnost izplačil je namreč vezana na predhodne ugotovitve drugih pristojnih organov glede pravilnosti odrejanja in izvedbe nadurnega dela, so nam pred časom pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Predvidoma bo nadzor končan do konca leta. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 19:05 4. December 2016.

    Saj ni 'golazen' kriva. In kdo takšni 'golazni', po tvoje, trenutno omogoča takšno in še večjo vsemogočnost ?

  • 16:40 2. December 2016.

    Epilog je butalski, ker živimo v Butalah!

  • 16:35 2. December 2016.

    Ok, res je. Torej je nekdanji direktor Levojević, član stranke SDS, pohitel in še zadnjič izkoristil priliko in nekaterim dohtarjem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.