Evropski prihranki varnejši

Foto: Žurnal24 Z novo uredbo želi Evropska komisija preprečiti panične pobege varčevalcev iz ba
Evropska komisija je danes predstavila zakonodajni sveženj, s katerim bi bolj zaščitili prihranke varčevalcev v evropskih bankah.
Oglej si celoten članek

Vsota, ki bi jo varčevalec dobil nazaj v primeru stečaja banke, po novem predlogu komisije znaša 100 tisoč evrov. V to vsoto so všteti vsi depoziti varčevalca, ki jih ima v posamezni banki. Več bodo dobili tudi vlagatelji, če so bili žrtve poneverbe. Tako bodo namesto zagotovljenih 20 tisoč zdaj dobili 50 tisoč evrov.

Od 27 članic EU ima garantne sheme le 12 članic, med njimi je tudi Slovenija. Finančni minister Franc Križanič pa je že pred dnevi napovedal, da bo država po novem varčevalcem garantirala vsote v višini do 100 tisoč evrov. Med krizo je bila ta vsota sicer neomejena, pred tem pa je država garantirala za izplačilo depozitov v višini do 50 tisoč evrov.

Če bo evropski parlament potrdil predloge komisije, potem bo zakonodaja veljala na ozemlju celotne EU. To pomeni, da bo varčevalec imel zagotovljeno izplačilo svojih prihrankov do omenjene višine ne glede na to, kje bo imel odprt račun. Na Portugalski varčevalec z računom na Švedskem bi bil na primer poplačan iz portugalske garantne sheme, ki bi denar nato terjala od švedske strani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.