Slovenija
3 ogledov

Evropski prihranki varnejši

Z novo uredbo želi Evropska komisija preprečiti panične pobege varčevalcev iz ba Žurnal24 main
Evropska komisija je danes predstavila zakonodajni sveženj, s katerim bi bolj zaščitili prihranke varčevalcev v evropskih bankah.

Vsota, ki bi jo varčevalec dobil nazaj v primeru stečaja banke, po novem predlogu komisije znaša 100 tisoč evrov. V to vsoto so všteti vsi depoziti varčevalca, ki jih ima v posamezni banki. Več bodo dobili tudi vlagatelji, če so bili žrtve poneverbe. Tako bodo namesto zagotovljenih 20 tisoč zdaj dobili 50 tisoč evrov.

Od 27 članic EU ima garantne sheme le 12 članic, med njimi je tudi Slovenija. Finančni minister Franc Križanič pa je že pred dnevi napovedal, da bo država po novem varčevalcem garantirala vsote v višini do 100 tisoč evrov. Med krizo je bila ta vsota sicer neomejena, pred tem pa je država garantirala za izplačilo depozitov v višini do 50 tisoč evrov.

Če bo evropski parlament potrdil predloge komisije, potem bo zakonodaja veljala na ozemlju celotne EU. To pomeni, da bo varčevalec imel zagotovljeno izplačilo svojih prihrankov do omenjene višine ne glede na to, kje bo imel odprt račun. Na Portugalski varčevalec z računom na Švedskem bi bil na primer poplačan iz portugalske garantne sheme, ki bi denar nato terjala od švedske strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.