Evtanazija bi bila zadnja možnost

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Obiskali smo Živalski vrt Ljubljana in povprašali, kako finančna kriza vpliva na oskrbo živali ter do kakšnih ukrepov bi prišlo ob drastičnem upadu prihodka. Je usmrtitev živali zakonsko dovoljena?
Oglej si celoten članek

Ljubljanski Zoo, ki trenutno premore okoli 500 živali, se v veliki večini financira iz lastnih sredstev. Borih 15 odstotkov pristavi ustanovitelj, Mestna občina Ljubljana, medtem ko država v 60 letih obstoja ni prispevala niti kovanca. Živalski vrt za poslovanje na leto porabi okoli 1.500.000 evrov.

Evtanazija skrajni ukrep
V pogovoru z Zdenko Fischinger, direktorico Zooja Ljubljana, smo izvedeli, da so glavni problem živalskega vrta dotrajane ograje, ki so stare tudi čez 30 let. "Vsako leto se trudimo, da vsaj toliko izboljšamo pogoje, da dosegamo minimalne standarde, kar po mojem mnenju ni ustrezno," je dejala. Poleg tega je poudarila, da bi prišlo do evtanazije živali le v skrajnih primerih, če bi izčrpali vsa ostala sredstva. "V primeru slabih razmer, ki mejijo na mučenje, se lahko na zahtevo inšpekcije predpišejo posebni ukrepi," še dodaja.

Po besedah direktorice je obisk letos bistveno boljši kot lani, zato o kakršnikoli krizi ne moremo govoriti. Tudi do odpuščanj po njenih besedah ni in ne bo prihajalo, saj je v celoti zaposlenih le 30 delavcev.

Potrebna je celovita obnova
"Predlagali smo celovit razvojni načrt o tem, kakšne bi morale biti namestitvene zmožnosti za vse živalske vrste, poleg tega bi pripeljali tudi izjemno zanimive nove živali. Vrednost vseh investicij je 600 milijonov evrov, ki bi jih morali zagotoviti v roku treh let," je še dodala direktorica.

Obiskovalci vrta so večinoma zadovoljni z izbiro živali, kakor tudi z razmerami, v katerih te živijo. Kritike so se pojavljale predvsem ob premajhnih kletkah levov, geparda in pume. Vstopnina po mnenju večine ni pretirana.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.