Fama desetih 
odstotkov

Foto: Žurnal24 main David Jug (Foto: Boštjan Tacol)
Če bi vladni možje spremenili sistem javnih naročil, pokojninske reforme ne bi potrebovali.
Oglej si celoten članek

Med uslužbenci državne uprave velja za javno skrivnost, da gre v večini primerov deset odstotkov vrednosti javnega naročila za provizije. V žepe skorumpiranih birokratov, seveda. Ne trdim, da jih je veliko. Pravzaprav sploh ni potrebno, da jih je veliko. Dovolj jih je peščica, ki je na visokih položajih in poskrbi, da iz državnega proračuna odtekajo milijoni.

Modus operandi je znan. Izvajalci oziroma podjetja se med sabo dogovorijo, kdo bo prevzel kateri posel. Enkrat zmaga eden, drugič drugi, navzven pa dajejo vtis, da so med sabo “na smrt skregani”. Na razpise se prijavijo vsi, vrednost prijav pa se razlikuje le za evro ali dva. Uradniki v zameno za odstotke poskrbijo, da je prijaviteljem razpis pisan na kožo in da se v procesu izbiranja nič ne zaplete.

Rešitev. Država vsako leto za javna naročila nameni več kot dve milijardi evrov. In če fama desetih odstotkov drži, nepridipravi iz vrst birokratov državni proračun vsako leto opetnajstijo za vsaj 200 milijonov evrov.

Dragi ministri! Pravite, da nas bo padec pokojninske reforme vsako leto stal 220 milijonov evrov. Vzemite pod drobnogled javna naročila in glejte pod prste tistim, ki so pri koritu. Morda boste ugotovili, da pokojninska reforma na kratek rok vendarle ni tako krvavo potrebna in da lahko tistih 220 milijonov privarčujete, ne da bi bilo treba komu zategovati pas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.