Februarja 0,6-odstotna inflacija

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Februarja so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,6 odstotka. Najbolj so se zvišale cene sadja, zelenjave in naftnih derivatov, pocenitev pa je bilo bolj malo.
Oglej si celoten članek

Kot so namreč ugotovili na Statističnem uradu RS, so bila februarja cenejša oblačila in izdelki v skupini zdravje in raznovrstno blago. Je pa bilo zato več podražitev.

Najbolj so se tako zvišale cene zelenjave, sadja in gaziranih pijač, tekočih goriv, počitnic v paketu, cvetja in izdelkov za vrtnarstvo.

"Naftni derivati so se v letošnjem letu do sedaj podražili že za 5,6 odstotka, kar je v zadnjih šestih letih drugo največje povišanje v prvih dveh mesecih leta (večja podražitev je bila le leta 2009, ko so se podražili za 6,2 odstotka). V februarju so dosegli nove najvišje cene," so ob tem sporočili iz Statističnega urada RS.

Rast cen na letni ravni je bila februarja 2,9-odstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast pa je bila 2,0-odstotna (v enakem obdobju lani 1,9-odstotna).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.