Slovenija
31 ogledov

Februarja 0,6-odstotna inflacija

Zadnjič se je bencin pocenil novembra. Na prvo letošnjo pocenitev bo treba še ča Žurnal24 main
Februarja so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,6 odstotka. Najbolj so se zvišale cene sadja, zelenjave in naftnih derivatov, pocenitev pa je bilo bolj malo.

Kot so namreč ugotovili na Statističnem uradu RS, so bila februarja cenejša oblačila in izdelki v skupini zdravje in raznovrstno blago. Je pa bilo zato več podražitev.

Najbolj so se tako zvišale cene zelenjave, sadja in gaziranih pijač, tekočih goriv, počitnic v paketu, cvetja in izdelkov za vrtnarstvo.

"Naftni derivati so se v letošnjem letu do sedaj podražili že za 5,6 odstotka, kar je v zadnjih šestih letih drugo največje povišanje v prvih dveh mesecih leta (večja podražitev je bila le leta 2009, ko so se podražili za 6,2 odstotka). V februarju so dosegli nove najvišje cene," so ob tem sporočili iz Statističnega urada RS.

Rast cen na letni ravni je bila februarja 2,9-odstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast pa je bila 2,0-odstotna (v enakem obdobju lani 1,9-odstotna).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.