Fiat obrata le ne bo zaprl

Foto: Žurnal24 Fiat
Fiat bo novo različico modela panda vendarle proizvajal v bližini Neaplja. Delavci so namreč klonili pod strožjimi delovnimi pogoji in tako preprečili selitev na Poljsko.
Oglej si celoten članek

Po večmesečnih prerekanjih s sindikati je italijanski avtomobilski velikan Fiat sporočil, da bodo novo pando le proizvajali v obratu Pomigliano d'Arco v bližini Neaplja. Nekaj časa je namreč kazalo, da bo proizvodnja stekla v poljskem mestu Tychy, kjer trenutno proizvajajo Fiatove malčke. A večina delavcev (62 odstotkov) je v posebnem referendumu le pristala na strožje delovne pogoje – podaljšanje delovnega časa in krajše premore.

Fiat bo v obrat v Pomigliano vložil 700 milijon evrov, letna proizvodnja pa naj bi se povečala s 35 tisoč na okoli 300 tisoč vozil.

Delavcem stopili na prste
V Pomiglianu naj bi preuredili izmene, tako da bo možna 24-urna proizvodnja šest dni v tednu. Uvedli naj bi strožja pravila in nadzor. Obrat v Pomiglianu d'Arcu je doslej zaznamovala zelo nizka produktivnost delovne sile, zaposleni pa so bili povrh vsega še zelo nagnjeni k protestom in boju za pridobljene pravice.

Ko se je izkazalo, da italijanski avtomobilski gigant v tovarni na Poljskem s precej manj delovne sile in nižjimi stroški dela proizvede bistveno več vozil kot v obratu pri Neaplju, je zagrozil, da bo obrat celo zaprl.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.