Slovenija
22 ogledov

Fiat obrata le ne bo zaprl

Fiat Žurnal24 main
Fiat bo novo različico modela panda vendarle proizvajal v bližini Neaplja. Delavci so namreč klonili pod strožjimi delovnimi pogoji in tako preprečili selitev na Poljsko.

Po večmesečnih prerekanjih s sindikati je italijanski avtomobilski velikan Fiat sporočil, da bodo novo pando le proizvajali v obratu Pomigliano d'Arco v bližini Neaplja. Nekaj časa je namreč kazalo, da bo proizvodnja stekla v poljskem mestu Tychy, kjer trenutno proizvajajo Fiatove malčke. A večina delavcev (62 odstotkov) je v posebnem referendumu le pristala na strožje delovne pogoje – podaljšanje delovnega časa in krajše premore.

Fiat bo v obrat v Pomigliano vložil 700 milijon evrov, letna proizvodnja pa naj bi se povečala s 35 tisoč na okoli 300 tisoč vozil.

Delavcem stopili na prste
V Pomiglianu naj bi preuredili izmene, tako da bo možna 24-urna proizvodnja šest dni v tednu. Uvedli naj bi strožja pravila in nadzor. Obrat v Pomiglianu d'Arcu je doslej zaznamovala zelo nizka produktivnost delovne sile, zaposleni pa so bili povrh vsega še zelo nagnjeni k protestom in boju za pridobljene pravice.

Ko se je izkazalo, da italijanski avtomobilski gigant v tovarni na Poljskem s precej manj delovne sile in nižjimi stroški dela proizvede bistveno več vozil kot v obratu pri Neaplju, je zagrozil, da bo obrat celo zaprl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.