Finančna uprava obrnila ploščo, sp-ji lažje do pomoči

Foto: Profimedia Denar, evro, štetje denarja
Danes bi morala večina samostojnih podjetnikov plačati akontacijo dohodnine, a je ne morejo, ker zaradi velikega petka plačilni promet ne deluje.
Oglej si celoten članek

V preteklih dneh smo zato na veliko opozarjali, da jo je treba plačati najkasneje včeraj, saj bi sicer lahko ostali brez pomoči države, a si je finančna uprava zdaj premislila.

Odločili so se, da bo dan, za katerega bodo preverjali, ali so poravnane davčne obveznosti, 9. april. Akontacija dohodnine na ta dan še ni zapadla v plačilo, zato tudi ni treba, da je plačana.

"Banke in hranilnice v evroobmočju danes ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa, zato bi zavezanci, ki denimo akontacije za marec 2020 do včeraj niso plačali (torej dan prej, kot poteče rok za plačilo), izgubili pravico do mesečnega temeljnega dohodka," so pojasnili.

Opozarjamo pa, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov, zato akontacijo za marec 2020 plačajte čim prej oziroma pred vložitvijo izjave. Ta bo dostopna od 14. aprila.

"Eden od pogojev za uveljavitev izredne pomoči so tudi poravnane vse davčne obveznosti, ki jih pobira FURS, na dan uveljavitve ZIUZEOP. ZIUZEOP bo v Uradnem listu objavljen danes, 10. 4. 2020, zato smo zavezance ta teden intenzivno opozarjali, da morajo obveznosti plačati že dan prej. Zakaj? Banke in hranilnice v evroobmočju danes namreč ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa. Predvsem se je to nanašalo na obrok akontacije za mesec marec 2020 ali obrok za prvo trimesečje 2020 ter morebitno poračunsko akontacijo tistih zavezancev, ki so oddali davčni obračun DohDej za leto 2019 do vključno 31. marca 2020. Nikakor ne želimo, da bi zgolj neizvajanje medbančnega plačilnega prometa določene zavezance prikrajšalo za upravičenost do pomoči, zato bomo na Finančni upravi stanje davčnih obveznosti preverjali na dan 9. 4. 2020 (ko rok za plačilo akontacije za marec 2020 še ni potekel). To pomeni, da dejstvo, da akontacije za mesec marec 2020 morda do danes še niste plačali, ne bo pomenilo izgube pravice do mesečnega temeljnega dohodka," so pojasnili na finančni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:03 14. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 00:59 11. April 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • 15:43 10. April 2020.

    A to velja tudi za lastnike političnih podjetij????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.