Slovenija
9513 ogledov

Samostojne podjetnike je strah, da bodo morali vračati pomoč

dokumenti denar miza evri bankovci
Kdor ne bo izpolnil pogojev, bo moral vračati skoraj tri tisoč evrov pomoči.

Prvi paket ukrepov proti posledicam epidemije zaradi koronavirusa prinaša precej velikodušno pomoč za samostojne podjetnike. Država jim bo plačala prispevke ter za april in maj zagotovila 700 evrov, za marec pa 350. A mnoge skrbi, da bodo morali pomoč vračati, skupaj s prispevki gre za približno 2750 evrov.

Do mesečnega temeljnega dohodka so upravičeni tisti samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli bistveno zmanjšanje prihodkov. To pomeni vsaj 25 odstotkov manjše prihodke v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020 ali vsaj 50 odstotkov manjše prihodke v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s februarjem 2020. 

Upravičenci bodo od 14. aprila lahko prek eDavkov oddali izjavo, na podlagi katere jim bo nato Finančna uprava RS nakazala mesečni temeljni dohodek. Zaprosijo lahko za pomoč za posamezen mesecev, za dva od treh mesecev ali za celotno obdobje, za katero veljajo ukrepi. Več o tem, v kakšnih rokih bo mesečni temeljni dohodek nakazan, na tej povezavi. Izjava bo objavljena na spletni strani finančne uprave.

Za vračilo pomoči se gleda polletje v primerjavi z lanskim

A če je bil nekdo upravičen do pomoči, še ne pomeni, da mu je ne bo treba vračati. "Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20-odstotno rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč," pravi zakon.

Ob tem velja opozoriti, da je zakon za samostojne podjetnike precej bolj strog kot za podjetja, ki bodo lahko v drugem polletju prihodke povečala za 50 odstotkov, pa jim pomoči ne bo treba vrniti, medtem ko samostojni podjetniki lahko prihodke povečajo le za 20 odstotkov. "Zakon je bil sprejeman na hitro, mogoče so zato določene nekonsistence, ki jih težko pojasnimo," je na včerajšnji novinarski konferencu dejal direktor finančne uprave Peter Jenko. 

Strah, da bi bilo pomoč treba vračati

Prav vračanje pomoči skrbi marsikaterega samozaposlenega. Eden takih primerov je samozaposlena, ki je lani začela poslovati meseca marca in tako v desetih mesecih lanskega poslovanja zaslužila v povprečju 700 evrov na mesec, kar pomeni 7000 evrov na leto. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je v povprečju zaslužila 1000 evrov na mesec, marca 800 evrov, za mesec april naj bi se ta številka spustila še za 200 evrov. Tako naj bi ostalo vsaj še maja in junija, kasneje pa upa, da bi se stvari lahko začele obračati na bolje in bi se lahko do konca leta mesečni prihodki vrnili na raven z začetka leta.

Medtem ko izpolnjuje pogoje o zmanjšanem obsegu dejavnosti v letošnjem letu, pa se zatakne pri izpolnjevanju pogojev, navedenih v 37. členu, ki govori o vračanju pomoči. Medtem ko je lani v prvi polovici leta imela približno 2800 evrov prihodkov, jih bo imela letos že v prvih štirih mesecih leta več kot lani v prvih šestih.

Zatakne se tudi pri izračunu za drugo polovico leta. Če bi v juliju, avgustu in septembru imela vsak mesec 800 evrov prihodkov, oktobra 900 evrov ter zadnja dva meseca vsak mesec 1000 evrov prihodkov, bi to glede na lansko leto pomenilo 21-odstotno rast prihodkov. Posledično bi to pomenilo vračanje celotne pomoči, če bi se odločila zanjo zaprositi. 

Zgoraj opisana situacija je specifična, ker je samozaposlena lani šele začela s svojim poslovanjem in so zato njeni dohodki relativno nizki. 

Drug primer je primer zaposlenega, ki je imel lani po 1500 evrov na mesec prihodkov. Letos bi zaslužil 1700 evrov na mesec (13 odstotkov več), marca so mu prihodki padli na 1200 evrov, aprila in maja pa pričakuje 750 evrov prihodkov. Po plačilu prispevkov bi mu za čez mesec ostalo 350 evrov. Pogoje za dodelitev pomoči izpolnjuje. Če bi zaradi posledic epidemije junija prejel 1200 evrov in nato do konca leta prejemal 1700 evrov na mesec, pa bi moral pomoč vračati, saj padec prihodkov v prvem polletju glede na preteklo leto ne bi bil zadosten, saj bi bil le 19-odstoten, čeprav bi imel dva meseca zapored za preživeti mesec le 350 evrov. 

Samozaposleni, ki je lani imel 30.000 evrov prihodkov, bi moral za izpolnjevanje pogojev iz 37. člena, ob predpostavki, da je imel lani čez leto enakomerne prilive, v letošnjem prvem polletju imeti najmanj 3000 evrov prihodkov manj v primerjavi s prvim polletjem lani. V drugi polovici leta pa se mu prihodki ne bi smeli povečati za več kot 3000 evrov v primerjavi z lansko drugo polovico leta.

Komentarjev 8
  • pro 10:45 08.april 2020.

    Sem že povedal da bo potrebno vse vračat, ker država ne da nič zastojn še najmanj pa tale vlada.

  • jzalozni 09:02 08.april 2020.

    Ali pa nekdo ki ima nakazilo od dela, ki ga je opravil, šele čez par mesecev. Tak podjetnik bo imel zmanjšan prihodek šele čez par mesecev in se nebo mogel kvalificirati za pomoč - kljub temu da bo imel letos ...prikaži več skupno lahko precej nižje dohodke. Tak se nebo mogel niti prijaviti za pomoč...

  • jzalozni 08:57 08.april 2020.

    Kaj pa nekdo ki je imel lansko leto npr. bolniško ker je imel zlomljeno roko ? Ima lani slabe dohodke in bo posledično tudi mogel vrniti pomoč.