Fiskalno pravilo gre v ustavo leta 2015

Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom Foto: Anže Petkovšek Protest pred parlamentom
Poslanci podprli vnos fiskalnega pravila v ustavo in spremembo referendumske zakonodaje. Pred parlamentom protestniki.
Oglej si celoten članek

Poslanci državnega zbora so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli ustavne spremembe referendumske ureditve. Podprli so tudi vnos fiskalnega pravila v ustavo, za katerega je glasovalo 78 poslancev, proti jih je bilo osem.

Premierka Alenka Bratušek je še med  razpravo o vpisu fiskalnega pravila v ustavo zatrdila, da časa za politična preigravanja in blokade ni več. V luči dejstva, da bodo poslanci danes to ustavno spremembo potrdili, pa je zagotovila, da Slovenija ostaja "solidarna in socialna država".

Bratuškova je v kratkem nastopu ugotovila, da je bilo preigravanj in blokad v zadnjih letih bistveno preveč, zato se je Slovenija znašla v položaju, v katerem je. Odločitev, da na koncu poslancem predlaga sprejem obstoječega predloga vnosa fiskalnega pravila v ustavo, z letnico uveljavitve 2015, po njenih besedah ni bila lahka.

Podpora ne bo od vseh

Podpora vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa ni bila enotna. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je namreč še pred glasovanjem napovedal, da bodo njihovi poslanci glasovali proti zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

Sindikati razočarani

Z odločitvijo slovenske politike so nezadovoljni tudi sindikati. Opozorili so, da so politiki v razpravi opozarjali na dejstvo, da bi drugače "ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade«. "Poslanke in poslanci s takšnimi izjavami in dejanji izkazujejo nezaupnico lastni pravni državi in zakonom, ki jih sprejemajo ti isti poslanci in poslanke," meni Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Odločitev bo po oceni ZSSS kmalu imela protiustavne posledice, saj bo prišla v konflikt z drugim členom ustave, kjer je zapisano, da je Slovenija »pravna in socialna država«.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 10:12 26. Maj 2013.

    Vsi ki tu smetite s populizmi in prodajajenjem vstajniskih idej niste v zivljenju nikoli odlocali o nicemer , razen kje …

  • mph
    00:31 25. Maj 2013.

    Se strinjam s tabo, še posebaj glede zadnjega stavka (čeprav je bolj utopičen, ampak upanje ostane).

  • 23:04 24. Maj 2013.

    Ljudje, zapomnimo si, kateri poslanci so danes izrekli svoj da. Kaznujemo jih lahko samo na naslednjih volitvah, želim in upam, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.