Slovenija
30 ogledov

Fiskalno pravilo gre v ustavo leta 2015

Protest pred parlamentom
1/9
Anže Petkovšek
Poslanci podprli vnos fiskalnega pravila v ustavo in spremembo referendumske zakonodaje. Pred parlamentom protestniki.

Poslanci državnega zbora so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli ustavne spremembe referendumske ureditve. Podprli so tudi vnos fiskalnega pravila v ustavo, za katerega je glasovalo 78 poslancev, proti jih je bilo osem.

Premierka Alenka Bratušek je še med  razpravo o vpisu fiskalnega pravila v ustavo zatrdila, da časa za politična preigravanja in blokade ni več. V luči dejstva, da bodo poslanci danes to ustavno spremembo potrdili, pa je zagotovila, da Slovenija ostaja "solidarna in socialna država".

Bratuškova je v kratkem nastopu ugotovila, da je bilo preigravanj in blokad v zadnjih letih bistveno preveč, zato se je Slovenija znašla v položaju, v katerem je. Odločitev, da na koncu poslancem predlaga sprejem obstoječega predloga vnosa fiskalnega pravila v ustavo, z letnico uveljavitve 2015, po njenih besedah ni bila lahka.

Podpora ne bo od vseh

Podpora vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa ni bila enotna. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je namreč še pred glasovanjem napovedal, da bodo njihovi poslanci glasovali proti zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

Sindikati razočarani

Z odločitvijo slovenske politike so nezadovoljni tudi sindikati. Opozorili so, da so politiki v razpravi opozarjali na dejstvo, da bi drugače "ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade«. "Poslanke in poslanci s takšnimi izjavami in dejanji izkazujejo nezaupnico lastni pravni državi in zakonom, ki jih sprejemajo ti isti poslanci in poslanke," meni Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Odločitev bo po oceni ZSSS kmalu imela protiustavne posledice, saj bo prišla v konflikt z drugim členom ustave, kjer je zapisano, da je Slovenija »pravna in socialna država«.

Komentarjev 15
  • tomg835 10:12 26.maj 2013.

    Vsi ki tu smetite s populizmi in prodajajenjem vstajniskih idej niste v zivljenju nikoli odlocali o nicemer , razen kje boste nakupovali ozimnico. Vase delo se je zacelo ob 4.ih popoldan ko ste sli "fusat" in vas zaradi tega ni ...prikaži več nihce vlekel za zogice , ker niste prijavili davka na dobicek. Bilo vam je lepo in zaradi tega vsega lepega , vkljucno vas , je sla rajnka drzava na kant. Tisti , ki smo bili prisiljeni zaradi vsega dobra poiskati mopznosti za prezivetje v tujini smo to izkoristili . Vecina zelo uspesno. Sedaj nam je jasno zaradi cesa lastnina ne more biti druzbena temvec zasebna. Obcutili zadovoljstvo ob temu ko smo dobro opravili svoje delo in zato bili posteno placani. Nikomur ne nosimo daril ob mraku , da nas ne bi drugi videli, kako zasopli , upehani in oznojeni odnesemo vreco s prasicjo polovico kot darilo za kaksno dobro besedo. Sicer pa vam , ki blejite pred DZjem ni mar za socialno drzavo , saj sploh ne veste kaj to je. Vam je le za obrambo privilegijev , vasih in stri

  • mph 00:31 25.maj 2013.

    Se strinjam s tabo, še posebaj glede zadnjega stavka (čeprav je bolj utopičen, ampak upanje ostane).

  • zdenja 23:04 24.maj 2013.

    Ljudje, zapomnimo si, kateri poslanci so danes izrekli svoj da. Kaznujemo jih lahko samo na naslednjih volitvah, želim in upam, da se do takrat vsa sedanja vstajniška gibanja v Sloveniji zmigajo, ustanovijo nove stranke, stare pa gredo na smetišče zgodovine.