Fleksibilnost je varnost

Foto: Žurnal24 Matej Košir (Foto: Žurnal24)
Težava ni v tem, da delodajalci izkoriščajo delavce, ampak da so ti vdani v usodo.
Oglej si celoten članek

Minister za delo je pred časom dejal, da bi morali ob večji fleksibilnosti na trgu dela poskrbeti za večjo varnost zaposlenih. Neumnost. Večja fleksibilnost avtomatično pomeni manjšo varnost za zaposlene. Kako fleksibilen je dejansko trg dela, je razkrila kriza. Mnogi delodajalci jo izkoriščajo za znižaje stroškov in optimizacijo proizvodnje. To je surova realnost, ki je vladni protikrizni ukrepi ne bodo spremenili.

Kršitve. Država je razdeljena na dva pola: v prvem sindikati vodijo nekatera državna podjetja, v drugem pa po globalni realnosti zaposleni prvi potegnejo kratko. Težko se je znajti in težko je napisati univerzalen recept za uspešen prehod iz krize. Če bi se vlada osredotočila na zagotavljanje podpornega okolja za gospodarski razvoj in ne na gašenje požara, bi bila fleksibilnost trga dela nekaj, česar se zaposleni vsaj ne bi bali. Tako pa imamo kopico populističnih ukrepov, ki so premalo premišljeni.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa je potegnilo plaz tovrstnih ukrepov – tudi če podjetja potem niso zaprosila za subvencijo. Delavci so srečni, da imajo službe, tudi če delajo več kot prej in za manj denarja. Torej težava ni v tem, da delodajalci izkoriščajo delavce, ampak da so ti s tem zadovoljni. Koliko je v teh primerih vredna varnost, ki ni nič drugega kot vdanost v usodo, bo pokazal čas. Verjetno pa bi marsikdo imel raje malo več fleksibilnosti, tudi nekoliko bolj fleksibilno vlado in manj navidezne (populistične) varnosti, le povedati si ne upa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.