Fotografije mogoče tudi "čutiti"

Foto: Suzana Kos razstava Meduza Foto: Suzana Kos razstava Meduza Foto: Suzana Kos razstava Meduza Foto: Suzana Kos razstava Meduza Foto: Suzana Kos razstava Meduza Foto: Suzana Kos razstava Meduza
V galeriji Meduza so obiskovalce vodili po razstavi fotografij, ki jih je popeljala v svet slepih.
Oglej si celoten članek

"Gre za kulturni dogodek, ki ni pogost, je največkrat porinjen na rob družbenega zanimanja, a je prežet s čutom do vseh ljudi," pravi Lilijana Stepančič, ravnateljica Obalnih galerij Piran. V njihovi koprski galeriji Meduza so imeli na današnji praznik kulture prav poseben dogodek - vodenje po razstavi fotografij, ki je obiskovalce popeljalo v svet slepih, a ni bilo namenjeno le slepim in slabovidnim, pač pa vsem "normalnim".

Kako videti z drugimi čutili

Vodenje je zasnovano je tako, da izhaja iz sveta slepih in slabovidnih in pri tem odkriva, kako "videti", prepoznati in dojeti podobo ali predmet z drugimi čutili. Za obiskovalce je posebna izkušnja, saj so vključeni v dogajanje in niso samo pasivni poslušalci oziroma gledalci.

S svojimi predmeti

Na razstavi v koprski galeriji so na ogled fotografije 33-tih hendikepiranih portretirancev, ki potrebujejo asistenco, pod njimi pa še osebni predmet iz njihovega vsakdanjika, morda tudi takšen, ki jim omogoča "normalno" življenje. Zraven so še kratki opisi zgodb o tem predmetu. Razstava torej povezuje fotografije, predmete in besedila, oziroma spleta v celoto svet vida, tipa in branja. Opozarja na to, kako različne so osebe in kako raznovrstne so aktivnosti, pri katerih je potrebna pomoč osebnih asistentov. Portretiranci z izborom predmeta in zapisano pripovedjo razkrivajo košček svojega notranjega sveta, pa tudi svoje interese in vpetost v družbeno okolje. S tem dajejo svetu podob na fotografijah dodatno razsežnost.

Razstavljene fotografije je posnela Klaudija Poropat, ki je tudi članica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, po razstavi pa je vodila vodila Katrin Modic, ki je diplomirala iz kemijske tehnologije, zaposlena pa je kot samostojna strokovna sodelavka v Znanstveno informacijskem centru na Institutu Jožefa Stefana. Zavzema se za enakopravno vključevanje ljudi z različnimi osebnimi okoliščinami v javno življenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.