Slovenija
30 ogledov

Fotografije mogoče tudi "čutiti"

razstava Meduza
1/6
Suzana Kos
V galeriji Meduza so obiskovalce vodili po razstavi fotografij, ki jih je popeljala v svet slepih.

"Gre za kulturni dogodek, ki ni pogost, je največkrat porinjen na rob družbenega zanimanja, a je prežet s čutom do vseh ljudi," pravi Lilijana Stepančič, ravnateljica Obalnih galerij Piran. V njihovi koprski galeriji Meduza so imeli na današnji praznik kulture prav poseben dogodek - vodenje po razstavi fotografij, ki je obiskovalce popeljalo v svet slepih, a ni bilo namenjeno le slepim in slabovidnim, pač pa vsem "normalnim".

Kako videti z drugimi čutili

Vodenje je zasnovano je tako, da izhaja iz sveta slepih in slabovidnih in pri tem odkriva, kako "videti", prepoznati in dojeti podobo ali predmet z drugimi čutili. Za obiskovalce je posebna izkušnja, saj so vključeni v dogajanje in niso samo pasivni poslušalci oziroma gledalci.

S svojimi predmeti

Na razstavi v koprski galeriji so na ogled fotografije 33-tih hendikepiranih portretirancev, ki potrebujejo asistenco, pod njimi pa še osebni predmet iz njihovega vsakdanjika, morda tudi takšen, ki jim omogoča "normalno" življenje. Zraven so še kratki opisi zgodb o tem predmetu. Razstava torej povezuje fotografije, predmete in besedila, oziroma spleta v celoto svet vida, tipa in branja. Opozarja na to, kako različne so osebe in kako raznovrstne so aktivnosti, pri katerih je potrebna pomoč osebnih asistentov. Portretiranci z izborom predmeta in zapisano pripovedjo razkrivajo košček svojega notranjega sveta, pa tudi svoje interese in vpetost v družbeno okolje. S tem dajejo svetu podob na fotografijah dodatno razsežnost.

Razstavljene fotografije je posnela Klaudija Poropat, ki je tudi članica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, po razstavi pa je vodila vodila Katrin Modic, ki je diplomirala iz kemijske tehnologije, zaposlena pa je kot samostojna strokovna sodelavka v Znanstveno informacijskem centru na Institutu Jožefa Stefana. Zavzema se za enakopravno vključevanje ljudi z različnimi osebnimi okoliščinami v javno življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.