Francija dobila najvišjo bonitetno oceno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Francija je dobila najvišjo bonitetno oceno, ki ji jo je dodelila bonitetna agencija Moody's, čeprav ji je še v petek agencija Standard & Poor's oceno znižala. Jože Mencinger o bonitetnih agencijah: "Morali bi jih ignorirati."
Oglej si celoten članek

Agencija Moody's je še vedno prepričana, da ima Francija močno gospodarstvo, čeprav je pri tem opozorila, da lahko prihodnja gospodarska rast ogrozi vladne finančne načrte. Kljub temu je Franciji dodelila najvišjo oceno AAA, konec prvega četrtletja pa bo Moody's znova preveril, ali si Francija še zasluži najvišjo oceno.

Nasprotno je v petek agencija Standard & Poor's Franciji znižala oceno AA+, ker meni, da Francijo čakajo težki časi. Omenjena agencija je sicer znižala tudi bonitetne ocene za Slovenijo, Slovaško, Avstrijo, Malto, Španijo, Ciper, Italijo in Portugalsko.

Mencinger kritičen do bonitetnih hiš

Potem ko je danes Nemčija pozvala k ustanovitvi evropske bonitetne agencije, ki bi bila protiutež ameriškim, ekonomist Jože Mencinger meni, da so takšne ustanove nepotrebne. "Tisti, ki naloži svoj denar, se najbrž sam pozanima, kakšno je stanje. Ne vem, zakaj bi se moral ozirati na njihove ocene," pravi Mencinger. Opozarja, da so ameriške agencije v preteklosti že dokazale, da so škodljive, ko so določenim podjetjem dajale najvišje bonitetne ocene, ta pa so nato bankrotirala. Hkrati so bile v nekaterih podjetjih v vlogi ocenjevalca in svetovalca.

Zaradi tega tudi nasprotuje evropski bonitetni hiši, ampak je mnenja, da bi se lahko ustrezen nadzor oblikoval znotraj Evropske centralne banke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:26 16. Januar 2012.

    Dr. Mencinger, je eden redkih slovenskih ekonomistov, za katerega osebno trdim, da je pošten in brez dlake na jeziku. Je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.