Slovenija
8 ogledov

Francija dobila najvišjo bonitetno oceno

denar Žurnal24 main
Francija je dobila najvišjo bonitetno oceno, ki ji jo je dodelila bonitetna agencija Moody's, čeprav ji je še v petek agencija Standard & Poor's oceno znižala. Jože Mencinger o bonitetnih agencijah: "Morali bi jih ignorirati."

Agencija Moody's je še vedno prepričana, da ima Francija močno gospodarstvo, čeprav je pri tem opozorila, da lahko prihodnja gospodarska rast ogrozi vladne finančne načrte. Kljub temu je Franciji dodelila najvišjo oceno AAA, konec prvega četrtletja pa bo Moody's znova preveril, ali si Francija še zasluži najvišjo oceno.

Nasprotno je v petek agencija Standard & Poor's Franciji znižala oceno AA+, ker meni, da Francijo čakajo težki časi. Omenjena agencija je sicer znižala tudi bonitetne ocene za Slovenijo, Slovaško, Avstrijo, Malto, Španijo, Ciper, Italijo in Portugalsko.

Mencinger kritičen do bonitetnih hiš

Potem ko je danes Nemčija pozvala k ustanovitvi evropske bonitetne agencije, ki bi bila protiutež ameriškim, ekonomist Jože Mencinger meni, da so takšne ustanove nepotrebne. "Tisti, ki naloži svoj denar, se najbrž sam pozanima, kakšno je stanje. Ne vem, zakaj bi se moral ozirati na njihove ocene," pravi Mencinger. Opozarja, da so ameriške agencije v preteklosti že dokazale, da so škodljive, ko so določenim podjetjem dajale najvišje bonitetne ocene, ta pa so nato bankrotirala. Hkrati so bile v nekaterih podjetjih v vlogi ocenjevalca in svetovalca.

Zaradi tega tudi nasprotuje evropski bonitetni hiši, ampak je mnenja, da bi se lahko ustrezen nadzor oblikoval znotraj Evropske centralne banke.

Komentarjev 1
  • graff 17:26 16.januar 2012.

    Dr. Mencinger, je eden redkih slovenskih ekonomistov, za katerega osebno trdim, da je pošten in brez dlake na jeziku. Je daleč od plevela ostalih iz ,,ekonomske ,, ki so kot hašišarji zasvojemi z ,,ameriško,, kapitalsko ideologijo, ki jo kljub dvajsetletnim ...prikaži več poiskusom, niso uspeli precepiti na slovensko podlago.Gospodje od Kovača, Polanca in ostalih, čas je da ,zamenjate državljanstvo.