Francko povozil avto

Foto: Žurnal24 iStock_000003401042Medium
Francko, slovensko rjavo medvedko, ki so jo lani naselili v Pirenejih, je v vasi Viger na jugu Francije povozil avto.
Oglej si celoten članek

Medvedka, ki so jo francoski kmetje krivili za smrt 150 ovac, trka ni preživela.

Francka, ki je tehtala 110 kilogramov, je bila drugi slovenski medved, ki so ga naselili v francoskih Pirenejih. Skupno je po francoskih gorah hlačalo pet slovenskih medvedov, štiri samice in samec. Pridružili so se še drugim 14 do 18 medvedom, ki so že prej bivali na tem območju. Pred stoletjem jih je v Pirenejih živelo več sto.


V Pirenejih hlačajo le še trije slovenski medvedi. ©istockphoto.com

 

Francka in drugi štirje slovenski medvedi so osvojili srca mnogih Francozov. Manj priljubljena pa je bila Francka med francoskimi kmeti, saj naj bi bila kriva za smrt približno 150 ovac. Poleg tega je številna negodovanja sprožil podatek, da naj bi bila Francka stara 17 let (ne šest, kot so sprva predvidevali) in tako najverjetneje prestara za razmnoževanje.

Danes od petih slovenskih medvedov na tem območju živijo le še trije. Prva slovenska medvedka, ki so jo pripeljali v Francijo, Palouma, je zaradi padca s pečine poginila avgusta lani. To je sprožilo kritike, da naj bi bili slovenski medvedi neprilagojeni na skalnato pokrajino v Pirenejih, primernejši življenjski prostor zanje naj bi bili gozdovi.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.