Furs opozarja, da deset tisoč ljudem grozi izvršba

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Finančni upravi opozarjajo, da lahko zamudite rok za pritožbo ali v primeru zamude s plačilom dobite celo davčno izvršbo, če dokumenta ne odprete pravočasno.
Oglej si celoten članek

"V eVročanje je prijavljenih skoraj 160.000 fizičnih oseb, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke. Od teh jih dobrih 10.000 še ni potrdilo elektronskega naslova za obveščanje o prejetih dokumentih. Če ste med njimi, potrdite svoj elektronski naslov," opozarja Furs.

Finančna uprava je februarja začela z vročanjem odločb o nadomestilu stavbnega zemljišča. "Ker ugotavljamo, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke (in nič več po navadni pošti), to radi spregledajo, opozarjamo, da preverite, ali ste za obveščanje o novih dokumentih v eDavkih vnesli in potrdili svoj elektronski naslov. Če dokumenta pravočasno ne boste odprli, lahko zamudite rok za pritožbo ali v primeru zamude s plačilom dobite celo davčno izvršbo," pojasnjujejo.

Analiza je pokazala, da zavezanci ob prijavi na storitev eVročanje pogosto pozabijo potrditi svoj elektronski naslov s klikom na povezavo v potrditvenem sporočilu, ki ga dobijo v poštni predal. Če elektronski naslov ni potrjen, zavezanec ne more prejemati informacij o vročenih dokumentih v eDavke. Furs je zato pred dnevi vsem zavezancem, ki še niso potrdili elektronskega naslova, na njihov elektronski naslov poslal opozorilo s potrditveno povezavo. 

V primeru, da zavezanec ne potrdi elektronskega naslova, o vročenem dokumentu ne bo obveščen prek elektronske pošte, ampak mora preverjati v eDavkih med prejetimi dogodki. Hitro se lahko zgodi, da zavezanec spregleda prejeti dokument, zaradi preteka roka pa nastanejo negativne posledice. Finančna uprava pojasnjuje na primeru: "v eDavke bo zavezanec prejel odločbo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča s plačilnim nalogom. Ker po elektronski pošti ne bo obveščen, da ga v eDavkih čaka odločba, bi jo lahko spregledal. Lahko bo zamudil rok za pritožbo ali rok za plačilo, zaradi česar bo lahko prišlo do davčne izvršbe ter s tem postopkom povezanih stroškov".

Za več informacij o sistemu e Vročanja se lahko obrnete na klicni center Finančne uprave RS na številko 08 200 1001.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:38 1. Marec 2023.

    furs...raje poglejte kako se pere denar pri outsorcing poslu

  • 11:38 1. Marec 2023.

    jebeš pa tako digitalizacijo. not user friendly at all. si ne predstavljam 75 letnih babic početi to.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.