Slovenija
28043 ogledov

Furs opozarja, da deset tisoč ljudem grozi izvršba

soglasje, dokumenti Profimedia
Na Finančni upravi opozarjajo, da lahko zamudite rok za pritožbo ali v primeru zamude s plačilom dobite celo davčno izvršbo, če dokumenta ne odprete pravočasno.

"V eVročanje je prijavljenih skoraj 160.000 fizičnih oseb, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke. Od teh jih dobrih 10.000 še ni potrdilo elektronskega naslova za obveščanje o prejetih dokumentih. Če ste med njimi, potrdite svoj elektronski naslov," opozarja Furs.

Finančna uprava je februarja začela z vročanjem odločb o nadomestilu stavbnega zemljišča. "Ker ugotavljamo, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke (in nič več po navadni pošti), to radi spregledajo, opozarjamo, da preverite, ali ste za obveščanje o novih dokumentih v eDavkih vnesli in potrdili svoj elektronski naslov. Če dokumenta pravočasno ne boste odprli, lahko zamudite rok za pritožbo ali v primeru zamude s plačilom dobite celo davčno izvršbo," pojasnjujejo.

Analiza je pokazala, da zavezanci ob prijavi na storitev eVročanje pogosto pozabijo potrditi svoj elektronski naslov s klikom na povezavo v potrditvenem sporočilu, ki ga dobijo v poštni predal. Če elektronski naslov ni potrjen, zavezanec ne more prejemati informacij o vročenih dokumentih v eDavke. Furs je zato pred dnevi vsem zavezancem, ki še niso potrdili elektronskega naslova, na njihov elektronski naslov poslal opozorilo s potrditveno povezavo. 

V primeru, da zavezanec ne potrdi elektronskega naslova, o vročenem dokumentu ne bo obveščen prek elektronske pošte, ampak mora preverjati v eDavkih med prejetimi dogodki. Hitro se lahko zgodi, da zavezanec spregleda prejeti dokument, zaradi preteka roka pa nastanejo negativne posledice. Finančna uprava pojasnjuje na primeru: "v eDavke bo zavezanec prejel odločbo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča s plačilnim nalogom. Ker po elektronski pošti ne bo obveščen, da ga v eDavkih čaka odločba, bi jo lahko spregledal. Lahko bo zamudil rok za pritožbo ali rok za plačilo, zaradi česar bo lahko prišlo do davčne izvršbe ter s tem postopkom povezanih stroškov".

Za več informacij o sistemu e Vročanja se lahko obrnete na klicni center Finančne uprave RS na številko 08 200 1001.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar jate
    jate 16:38 01.marec 2023.

    furs...raje poglejte kako se pere denar pri outsorcing poslu

  • jakec1575 11:38 01.marec 2023.

    jebeš pa tako digitalizacijo. not user friendly at all. si ne predstavljam 75 letnih babic početi to.